Klåptinden 998 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Klåptinden er et fjell beliggende på Andørja i Ibestad kommune. Andørja regnes for å være Nord-Europas mest fjellrike øy, og består av et drøss med vakre og majestetiske tinder. De fleste av disse toppene strekker seg godt over tusen meter over havet. Høyest av dem alle er Langlitinden (1277 moh), som med det er Skandinavias høyeste topp på en øy. Uansett hvilken topp du bestiger her ute, vil du bli belønnet med en utsikt av typen formidabel. Her er heller ikke Klåptinden noe unntak. Fra toppen har du vill utsikt mot Senja i nord, mot Grytøya i vest, og mot øyas beist av noen tinder i sør og i øst. Med fjorder og blått hav omkring, vil du garantert kunne nyte øyeblikket fra denne toppen, en godværsdag. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Klåptinden.

Klåptinden ligger helt nord på Andørja og bestiges lettest med start fra Klåpheia. Alternativt kan en også starte turen fra Vasskaret, et noe kortere men også brattere alternativ. Selv valgte jeg start fra førstnevnte.

For å komme til startstedet følges fylkesvei 848 til nordenden av Ibestadtunnelen og Sørvika. Kommer du med ferge fra Harstad tar kjøreturen omlag tre kvarter fra Sørrollnes. Fortsett videre mot Engenes og Årbostad. Ved Åndervåg krysses brua som går over Straumen, og herfra gjenstår nå omlag 2 kilometer til en er fremme ved startstedet. Etter første hårnålsving, på toppen av bakken, finnes muligheter for parkering på venstre side av veien. På andre siden av veien vil du nå se den merkede stien som går opp gjennom skogen i retning Kvitfjellet og Klåptinden.

I starten følges stien over et flatt område, før det etterhvert blir litt stigning opp gjennom skogen. Etter omlag 150-200 høydemeter er størstedelen av skogen unnagjort. Over skoggrensen flater terrenget ut og en får god oversikt over ruten videre opp. Du ser ikke høyeste punkt på Klåptinden herfra, men du vil se den ti meter lavere toppen lengre nord, av de lokale gjerne kalt Kvitfjellet.

Etter at jeg var ferdig med skogen fortsatte jeg opp langs en morenerygg, mot ryggen som kommer ned fra punkt 988. Ettersom det var kommet en god del snø da jeg tok turen, gikk tempoet betraktelig ned i det jeg tok fatt på selve ryggen. Steinur og løs pudder krever konsentrasjon når en går, og vanlig marsjfart ble umulig å opprettholde.

Jeg fulgte øverste del av ryggen hele veien opp, men passet samtidig på å holde en viss avstand fra kanten, da det er styggbratt ned langs østsiden av massivet. Endelig oppe på den nordre toppen, kunne jeg ta selve Klåptinden og høyeste punkt nærmere i øyesyn, mens jeg ellers kunne nyte en fabelaktig utsikt over blått hav og hvitkledde topper rundt.

Fra den nordre toppen fortsatte jeg langs toppryggen videre i retning sør og høyeste punkt. Etter omlag ett kvarter, sto jeg på toppen av Klåptinden, hvor enda mere råflott utsikt kunne nytes. Nærmest i sør ser en Vasskartinden fremstå som et beist av en topp. En ser videre mot Skandinavias høyeste øytopp i sørøst, samt mot rekka med Åtinden, Ristinden og Snøtinden lengst sør på øya. Nærmest i øst troner Årbostadtinden som en konge, mens en mot nord og vest kan nyte synet av blått hav og øyene Senja og Grytøya. Som alle andre topper på Andørja er Klåptinden altså intet unntak når det kommer til formidabel utsikt.

Etter å ha balansert på kanten av stupet ved den bittelille varden en stund, satte jeg i gang med returen tilbake i retning den ti meter lavere toppen i nord. Tilbake ved den nordre toppen, som definitivt har de beste fasiliteter hva angår toppvarde, nøt jeg noen siste minutter med utsikt før jeg fortsatte ned langs ryggen jeg kom opp.

Tilbake ved startstedet kunne jeg se sola takke for seg, vel vitende om at mørket om kort tid ville gjøre sitt inntog, og ta over for den glødende ildkule. En fantastisk høstdag på fjellet var det jeg fikk oppleve denne gang, der vinteren hadde tatt grep og sørget for en nesten påskeaktig stemning for meg på tur, denne dagen. Siste topptur på fantastiske Andørja, er ikke gjort..

TURDATA:

Distanse: 7 kilometer

Høydemeter: 850

Tidsforbruk: 4 timer

Turdato: 5. oktober 2015

Last ned GPX sporlogg.

klaaptinden-078

Klåptinden sett fra Åndervåg og brua som går over Straumen.

klaaptinden-079

Like etter start ved Klåpheia.

klaaptinden-082

Fra start følger en den merkede stien noen hundre meter, over det flate partiet i bildet.

klaaptinden-083

Røde merker i trærne på vei opp gjennom skogen.

klaaptinden-085

klaaptinden-087

Størstedelen av skogen er tilbakelagt og en lettgått etappe videre i retning ryggen, står for tur.

klaaptinden-089

En får tidlig flott utsikt på turen, som på bildet, i retning nordvest.

klaaptinden-093

På tur opp langs morene-ryggen, som jeg fulgte på vei opp mot ryggen.

klaaptinden-097

klaaptinden-099

Ryggen opp mot Klåptindens punkt 988, eller Kvitfjellet, som de lokale kaller toppen.

klaaptinden-102

Sol over Åtinden, som er Andørjas aller mest krevende topp å nå.

klaaptinden-105

Herfra og opp mot 988-toppen gikk tempoet betraktelig ned, grunnet mye løs snø i kombinasjon med grov steinur..

klaaptinden-109

Tranøyfjorden, Dyrøya og Dyrøysundet.

klaaptinden-110

Opp langs ryggen, med toppen av 988 såvidt stikkende opp i bildet.

klaaptinden-111

klaaptinden-113

Utsikt mot øst. Til venstre i bildet sees Fakstinden og Løksetinden, mens en nærmest til høyre ser deler av nabofjellet, Årbostadtinden.

klaaptinden-116

Siste biten opp mot punkt 988.

klaaptinden-119

De siste metrene opp til toppen av 988 ble gått fra sørvest.

klaaptinden-120

Ved varden på punkt 988. Herfra kunne nok renna på Årbostadtinden ha fristet mange til skikjøring denne dagen, selv om “hai-angrep” ville vært overhengende sannsynlig..

klaaptinden-122

Undertegnede nyter øyeblikket og synet av Andørjas imponerende fjellverden.

klaaptinden-128

Utsikt mot nordøst.

klaaptinden-130

Utsikt mot Stonglandet og toppene sør på Senja.

klaaptinden-135

Klar for etappen bort og opp til høyeste punkt på Klåptinden, nærmest i bildet.

klaaptinden-136

Greit bratt ned mot nord, videre bort mot Rundtinden. Bak i bildet sees Langlitinden, Skandinavias høyeste topp på ei øy.

klaaptinden-138

Takket være litt mere og fastere snø, gikk etappen mellom de to toppene lekende lett, i motsetning til høydemetrene opp ryggen til 988, som var en del tyngre å gå denne dagen.

klaaptinden-140

Ved den bittelille varden på toppen av Klåptinden.

klaaptinden-141

Utsikt mot nord, fra toppen av Klåptinden.

klaaptinden-142

Vasskartinden og Vasskaret. Bak sees toppene Langlitinden, Skartinden, Snøtinden og Ristinden.

klaaptinden-143

Vasskaret.

klaaptinden-144

Inn Straumbotn, fjordarmen som nesten deler Andørja i to. På bildet sees toppene Vasskartinden, Snøtinden, Ristinden og Åtinden.

klaaptinden-151

På retur, med punkt 988 nærmest i bildet.

klaaptinden-155

På vei ned ryggen fra punkt 988. Nederst til venstre i bildet sees Klåpheia og startstedet.

klaaptinden-158

Sol fra nesten skyfri himmel i sørvest. I bildet sees ryggen opp mot Kråktindan, som kan følges hele veien opp til Åtindens punk 1008.

klaaptinden-160

klaaptinden-163

Utsikt mot Engenes og Grytøya i vest.

klaaptinden-166

Klåpheia.

klaaptinden-167

Nede vet startstedet igjen, i det de siste solstrålene lyser opp Kvitfjellet, (punkt 988.)

klaaptinden-168

Rosa himmel over Grytøya, på vei hjem.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email