Spanstinden 1457 moh
Spanstinden er takket være sin nære beliggenhet til E6, et av regionens mest kjente og mest besøkte fjell. Med sine 1457 meter over havet er fjellet det høyeste i Sør-Troms, noe som selvsagt også dels sørger for toppens popularitet. Med turstart på drøye 400 moh, så og si ingen anmarsj, og med relativt kort avstand til toppen, er turen opp til Lavangens kommunetopp svært populær både sommer og vinter. På godværsdager i helgene, i mars, april og mai, er det en aldri så liten sensasjon om en ikke skulle treffe på andre på tur her, om en besøker toppen da. Spanstinden har merket rute sommerstid, mens en får den aller flotteste turen om en besøker toppen med ski på beina. Her får en flott kjøring ned i passe bratt terreng, og en når bilen og parkeringa på knapt et stavtak. Her er turbeskrivelsen til en av regionens mest kjente og best besøkte topp.
–
Startstedet for en tur til Spanstinden er ved Bukkemyrvatnet, ved kommunegrensa mellom Gratangen og Lavangen. Sommerstid er det plass til å parkere noen biler på vestsiden av vatnet, og her er skiltet Spanstinden ved startstedet. Vinterstid starter mange å gå noen hundre meter lengre øst, og her er også brøytede lommer langs E6, hvor en har muligheter til å parkere.
–
Om en går turen sommerstid har en god sti og merking en kan følge, hele veien opp. Om en besøker toppen utpå seinvinteren eller tidlig vår, vil en som regel alltid se spor etter tidligere besøkende. Med et klokt rutevalg foregår turen i sin helhet i terreng slakere enn 30 grader.
–
I starten av turen går en flatt noen hundre meter over noen myrpartier, før en etterhvert tar fatt på den jevne stigningen opp i retning Sølvfjellet. Her er litt opp og ned, og noen bergpartier en må passere på vei opp. Når en er oppe i underkant av nabotoppen Sølvfjellet, dreier ruta litt mere i nordøstlig retning, på vei mot skardet mellom toppene. Oppe i skardet gjenstår nå etappen på omlag 250 høydemeter, opp selve toppryggen til Spanstinden. Vel oppe på toppryggen kan en rusle de siste metrene bort til den flotte toppvarden som står på toppen av Spanstinden.
–
Fra toppen kan en nyte superflott utsikt i alle retninger, samt sette navnetrekket sitt i gjesteboka som ligger i et plastrør i varden. Er en her sommerstid venter nå en lettgått retur ned igjen til startstedet, mens en på vårparten nå kan glede seg til herlige svinger ned 1000 høydemeter, hvor knapt et eneste stavtak kreves.
–
Om en samler på topper, eller bare vil utvide turen noe, kan en ta turen oppom den 1290 meter høye naboen Sølvfjellet, på enkelt og greit vis. Jeg besøkte Sølvfjellet som første topp, da jeg første gang besøkte Spanstinden den 27. juni 2011. Om en bruker en liten time ekstra, rekker en å gå innom også den lavere naboen på turen til Spanstinden.
–
Totalt er turen til Spanstinden på drøye 11 kilometer, mens turen blir knappe to kilometer lengre om en også vil ta turen innom Sølvfjellet. Under mitt første besøk hit, brukte jeg 3 timer og 3o minutter på turen innom begge toppene. Senere har jeg også tatt turen opp på Spanstinden med ski på beina, totalt 7 ganger, med siste besøk den 9. april 2016. Vinterstid har jeg brukt alt fra knappe to timer, til litt i overkant av to, opp de omlag 1000 høydemetrene turen er på.
–
Det blir garantert en neste gang også, ettersom Spanstinden er et utmerket skifjell for oss med toppturski, som setter pris på en fin nedfart, men som ikke på noe slags vis faller inn under kategorien “ekstremkjørere”. Men her må det legges til at både de som liker svært bratt skikjøring vil greie å kose seg på tur ned, samtidig som det også hvert år er lykkelige besøkende her på vanlige fjellski. Sees på Spanstinden!
–
Bilder fra turen min i 2013:

På fine dager slik som denne, særlig litt seint i sesongen, kan det være rene folkevandringen på tur til Spanstinden..

På vei opp siste partiet før en er oppe av ryggen, og hvor bare siste sjarmøretappe bort til varden gjenstår.

En berger seg nesten uten et eneste stavtak tilbake til startstedet nede ved veien. Høgtind nærmest i bildet.