Storhornet 722 moh
Storhornet er en avrundet og nokså flat topp, beliggende i Kvæfjord kommune. Toppen er et meget populært turmål, både sommer og vinter. Tross sin relativt beskjedne høyde, er utsikten fra toppen veldig bra, da kanskje spesielt i retning vest. Storhornet er en enkel og grei tur som nok også kan egne seg veldig bra som familietur. Mange tar helt sikkert turen opp til Storhornet rundt påsketider, da Koven og det populære området rundt, ligger like nedenfor. Her er turbeskrivelsen fra turen min til den høyeste av de to “Storhornene” i området.
–
Det finnes flere aktuelle startsted for en tur opp på Storhornet. De vanligste er med start i heholdsvis Mollvik eller fra skytterbanen på Borkenes. En kan også starte turen fra Kvæfjordeidet å gå via Koven. Jeg valgte å gå fra Borkenes under mitt besøk, selv om start fra Mollvik nok er et noe kortere alternativ.
–
For å komme til startstedet følger en riksvei 83 fra Harstad og kjører over Kvæfjordeidet. Like før Borkenes sentrum tar en av til høyre, her er merket “skytterbane” på et skilt. En følger så veien opp de siste omlag 2 kilometrene opp mot skytterhuset. Fra Harstad tar kjøreturen omlag 20 minutter.
–
Under mitt besøk måtte jeg parkere bilen ved siste huset, grunnet stengt vei, så da ble det en kilometer ekstra å gå hver vei. Men normalt sett er der kjørevei helt opp. Oppe ved skytterbanen fant jeg snø, og jeg kunne dermed ta på skiene og legge i vei.
–
I starten fulgte jeg veien og den praktfulle skiløypen som kjøres her vinterstid, vest for Surenåsen. Etterhvert gikk jeg av den fine, oppkjørte løypen og fulgte vestsiden av Dalelva opp, før jeg fortsatte i retning ryggen til Rødmoldheia.
–
Oppe av den lille ryggen dreide jeg så i nordlig retning, hvor jeg passerte like vest for punkt 623. Herfra kan varden på Storhornet sees. Videre bort fulgte jeg øst for det lille vannet som ligger mellom punkt 650 og 611, før siste slake bakken opp til sleve Storhornet gjensto til slutt.
–
På toppen er det varde med gjestebok, og herfra kan en nyte en lettoppnåelig og flott utsikt i alle retninger.
–
På returen var jeg innom toppen av Rødmoldheia, (eller Raudmoldheia som egentlig er det korrekte navnet på toppen) bare for å ha det gjort, selv om den egentlig ikke er på min “liste over godkjente topper”, grunnet for lav primærfaktor. Men har en 10-15 minutter ekstra å avse, kan en altså enkelt ta turen oppom denne lille toppen også.
–
Jeg besøkte Storhornet første gang den 2. mai 2013, i en fin kveldstur. I svært rolig tempo brukte jeg 4 timer totalt på denne turen, som er på omlag 9 kilometer, (i mitt tilfelle 11 kilometer.) Senere har jeg også tatt turen i flott november -og mørketidslys, den 3. november samme år.
–
BILDER FRA MIN FØRSTE TUR TIL STORHORNET

Hit men ikke lenger. Med stengt vei videre opp til skytterbanen, var det bare en ting å gjøre, nemlig å starte turen med litt skibæring..

På tur opp bakkene fikk jeg et hyggelig gjensyn med Reinspælen og Møysalen, som her sees bakerst i bildet.