Stortind 1022 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Stortind er et fjell beliggende på kommunegrensen mellom de to kommunene, Dyrøy og Sørreisa. Fjellet ligger like ved Skøvatnet, ikke langt fra de to mye mere kjente fjellene, Børingstinden og Høggumpen. (Sistnevnte kjent takket være Forsvarets anlegg, og radaren som står på toppen). Stortind er vel muligens en av de kjedligste toppene over tusen meter som jeg har besøkt, og har neppe særlig mange besøkende i løpet av en fin sommer. Sannsynligvis ingen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Stortind.

Startstedet ved gården Sandvik, ligger kloss inntil Skøvatnet, og er siste gården på veien som går inn fra riksvei 84 mellom Sørreisa og Brøstdabotn. Fra Sørreisa tar kjøreturen opp og til startstedet omlag et kvarter. Jeg parkerte bilen ved veis ende, ved siste gården som ligger på Skøvatnets østside. Her er god plass å parkere, og jeg tok sjansen på å lemne bilen ettersom jeg kjenner deler av familien som eier gården, fra alle årene i hjemkommunen min Sørreisa.

Fra start fulgte jeg delvis en liten traktorvei den første halve kilometeren, mens jeg etterhvert fortsatte i nordøstlig retning bort mot den gresskledde siden som jeg fulgte videre opp i retning av Stortind. Opp første stigning har en omlag 250 nokså bratte høydemeter, før en er oppe over skogen, og hvor terrenget nå etterhvert flater ut. Oppe i det flatere partiet sør for punkt 715, så det som ventet meg et stykke lengre fremme, rimelig vanskelig ut fra avstand.

På omlag 750 moh blir det særdeles bratt de neste omlag 100 høydemetrene på tur opp mot Stortind. Det som fra avstand hadde sett småvanskelig ut, viste seg fort å bli småkrevende også da jeg sto midt i det på tur opp. Her var mye glatt berg, og det ble litt leting etter en grei plass å komme opp, innimellom klyvetakene.

Da jeg endelig var oppe og ferdig med de bratte hundre metrene, gjensto i bunn og grunn bare siste, slake etappe videre opp og til toppen av Stortind. Men med litt for dårlig studering av kartet på forhånd, ble tvilen såpass stor da jeg var oppe av det bratte partiet, at jeg rett og slett ikke ante hva som var toppen av Stortind. Dette medførte at jeg tok turen bort til massivets punkt lengre sørøst, som også akkurat overstiger tusen meter. En ekstra runde på totalt bortimot to kilometer ble altså foretatt på topplatået til Stortind, og jeg var altså først borte ved varden på det som ifølge kartet er Steinfjellet.

På vei mellom de to “toppene” passerte jeg et flott, lite islagt vann, mens jeg fremme på den riktige toppen, altså Stortind, kunne konstatere litt dårligere fasiliteter enn på naboen en liten kilometer lengre sørøst. På toppen av Stortind var det bare et par steiner å se, mens det på Steinfjellet var flere, og hvor de her var satt sammen til en varde som seg hør og bør.

Returen fulgte stort sett samme vei som opp, unntaket var det bratte partiet mellom 800 og 900 moh, som på vei ned ble gått litt lengre mot nordvest. Totalt er denne turen på skarve 6-7 kilometer, men ble for egen del knappe 2 kilometer lengre enn nødvendig grunnet min dårlige resarch før turstart.

Stortind tiltrekker seg neppe mange ivrige toppturgåere eller fjellvandrere, til det finner en de mye mere kjente og mer populære toppene, Børingstinden og Hjerttinden, i rimelig nærhet.

Turen til Stortind ble siste topptur i mitt så langt beste toppturår, 2011. Toppen ble besøkt så sent som 28. oktober, og ble med det min 40. besøkte topp over tusen meter dette året. Tidsforbruk på turen var på mellom 3 og 4 timer.

 

StortindenSorreisa_01

Startstedet ved gården Sandvik, beliggende ved veis ende ved Skøvatnet.

StortindenSorreisa_02

Fulgte lia opp, like til venstre for midten av bildet. I midten sees punkt 715.

StortindenSorreisa_05

StortindenSorreisa_06

StortindenSorreisa_08

Punkt 715, som jeg rundet vestsiden av.

StortindenSorreisa_10

Mot Stortind og Steinfjellet, og de omlag hundre nokså bratte høydemetrene en må opp for å komme seg til toppen.

StortindenSorreisa_11

Gikk opp omlag midt i bildet.

StortindenSorreisa_12

Ganske bratt opp partiet mellom omlag 800 og 900 moh.

StortindenSorreisa_13

StortindenSorreisa_14

En del klyvetak var nødvendig opp bratta, her er jeg i ferd med å ta meg opp de siste bratte høydemetrene, før det slaker ut bakenfor.

StortindenSorreisa_16

Steinfjellet, (974 moh), som er en del av samme massivet.

StortindenSorreisa_22

Dårlig research før turstart gjorde at jeg ikke helt visste hva som egentlig var toppen på dette fjellet. Så da var det bare å tusle innom begge de to høydene som i mine øyne kunne være høyeste punkt. Her ser jeg bort på det som er Stortinds punkt 1022.

StortindenSorreisa_23

StortindenSorreisa_25

Utsikt mot naboen Snøfjellet, 1119 moh.

StortindenSorreisa_27

Utsikt nordover mot Høggumpen, (1025 moh).

StortindenSorreisa_28

Varden som står plassert et stykke øst for Steinfjellets punkt 974. Utsikt mot vest.

StortindenSorreisa_29

Mot nordvest og toppen av Stortind.

StortindenSorreisa_30

StortindenSorreisa_31

På vei mot den riktige toppen.

StortindenSorreisa_32

StortindenSorreisa_33

På den riktige toppen var fasilitetene noe mindre bra. Her sees den andre høyden jeg først var innom, samt Steinfjellets punkt 974.

StortindenSorreisa_34

Skøvatnet.

StortindenSorreisa_35

Børingstinden, Skøelvdalen og Høggumpen.

StortindenSorreisa_36

Ned mot Gumpedalen og Gumpeelva.

StortindenSorreisa_38

Returen ned er i gang.

StortindenSorreisa_39

Ned mot startstedet, som her sees i midten av bildet. Punkt 715 til venstre i bildet og Reinbergan til høyre.

StortindenSorreisa_41

StortindenSorreisa_42

Et bergparti som måtte forseres på vei ned.

StortindenSorreisa_43

StortindenSorreisa_49

I ferd med å runde punkt 715 her.

StortindenSorreisa_50

På vei ned lia, med startstedet nede til høyre i bildet.

StortindenSorreisa_51

StortindenSorreisa_52

Nede på flata igjen, hvor bare de siste par hundre metrene tilbake til startstedet gjensto.

StortindenSorreisa_53

Stortind bakerst i bildet.

StortindenSorreisa_55

Stortind sett fra riksvei 84 på vei hjem.

StortindenSorreisa_56

Ruten jeg gikk, men som ikke er hundre prosent riktig, da jeg ikke var innom punkt 974 på turen, men i stedet var innom punktet rett øst for det lille vannet på kartet. Men ruten ned fra toppen er rettvisende.

StortindenSorreisa_57

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email