Sula 848 moh
Den lille toppen Sula, er en flott og karakteristisk “tipp” beliggende på et av øya Rollas to fjellmassiver, Drangen i Ibestad kommune. Etter at jeg først nylig, (vår 2013), startet opp med også å gå på topper under 1000 meter, var gleden stor over å kunne fastslå at Sula oppfylte mine kriterier om en primærfaktor på minimum 100. Etter å ha besøkt Stortinden, høyeste topp på Drangen-massivet høsten i forveien, hvor jeg lett lot meg imponere, var forventningene mine til en tur opp på “lillebror” Sula ikke så veldig mye mindre. Og Sula-toppen skuffet overhodet ikke. Jeg har rett og slett blitt veldig glad i dette massivet, verdsatt til den nette sum av kroner 7 milliarder NOK,-! (Det er oppdaget høye forekomster av et spesielt mineral i dette fjellet.) Sula er lett gjenkjennelig blant annet sett fra Harstad, men også fra mange andre steder rundt om i regionen. Fra toppen er utsikten meget bra, og turen opp og til topps må vel kunne sies å være meget overkommelig for de aller, aller fleste. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Sula.
–
Startstedet for en tur til Sula på Drangen er ved Breivoll på Ibestad. Om en kommer med ferge fra Harstad følger en veien i retning Hamnvik. Fra fergeleiet tar kjøreturen omlag 15 minutter. Ta av skogsveien som går mot nord ved Breivoll, og parker på den lille plassen hvor en også finner en grind og en infotavle, omlag 200 meter fra hovedveien. Her er også merket med Sula på et skilt.
–
I starten av turen følger en skogsbilveien til venstre og opp mot kraftlinjen som går her. En fortsetter langs veien og passerer etterhvert noen gamle sommerfjøs. Når en kommer opp til Fjellmyra er det et veiskille hvor en holder til venstre. Herfra følger en skogsveien omlag 100 høydemeter før en fortsetter på sti opp til skoggrensen. Da jeg gikk turen, den 21.mai, var det mye råtten snø før jeg var over skogen, men sommerstid er det nok bare en ren velsignelse å vandre også her.
–
Over skogen tar en fatt på den fine og lettgåtte ryggen som fører opp til toppen av Sula. Om en er ute etter en lett tur, blottet for stein, og hvor en ønsker at hele turen over skoggrensen foregår i særdeles lettgått og behagelig terreng, er dette turen å ta. Her er som en drøm å vandre oppover den gress- og mosekledde ryggen. I tillegg er det også, som på turen til Stortinden på Drangen, samt turen til Rolla, merket med pinner med rødmaling i toppen. Dermed er det utrolig enkelt for selv den minst erfarne å føle seg vel på tur her.
–
En skal først over en “før-toppen-topp”, hvor de som liker det litt luftig kan ta en titt ned langs østsiden på vei oppover. Her er også muligheter for flotte bilder om en er flere i følge.
–
Vel oppe på toppen blir en ikke møtt av noe varde, men derimot av noe så sjeldent som et flott trigpunkt i bemerkelsesverdig bra forfatning. Gjestebok finner en i en “militærkasse” nede på en liten avsats, til venstre for toppen. Her er også på toppen, i aller høyeste grad, muligheter for å kjenne litt på betydningen av ordet “luftig”, for de som måtte ønske det.. Liker en det ikke luftig, er det derimot ingen problemer tilknyttet det å bestige denne toppen, da en fullt og helt kan “velge selv” om en vil kjenne på det luftige eller ei.
–
Fra toppen kan en nyte flott utsikt i alle retninger, og om en ikke allerede har stått på toppen av Stortinden, (høyeste topp på samme massiv), kan en herfra enkelt la seg friste såpass at neste tur går nettopp dit..
–
Retur følger samme vei som opp, og totalt er denne turen på 12 kilometer. I greit tempo brukte jeg omlag 2 timer og 45 minutter på denne lettgåtte, men flotte turen, som kan anbefales til både liten og stor, ung og gammel, fjellvante og ferske turgåere..
–
I ettertid har jeg tatt turen tilbake til øya og besøkt Sula ytterligere to ganger. Begge disse gangene har turen blitt gjort på ski. Dato for de to siste besøkene hit var 16. november 2015 og 19 mars 2016.

Kassen med gjestebok, som en finner plassert under berget på en liten avsats, til venstre for toppen.

Sørover og inn Grovfjorden. Skavlikollen nærmest, mens en tydelig kan se Novatind stikke opp litt til høyre for midten av bildet.

Sula-toppene tatt med zoom. I bildet sees fortoppen, hovedtoppen og den 800 meter høye toppen, kalt Sæta.