Årbostadtinden 1179 moh
På øya Andørja, som er Skandinavias mest fjellrike øy, ligger fjellet Årbostadtinden. Toppen er øyas fjerde høyeste topp, men sannsynligvis Andørjas mest kjente, (kanskje sammen med Langlitinden). Uten tvil er iallefall Årbostadtinden den mest besøkte toppen over 1000 meter på øya, og i hele Ibestad kommune, som Andørja er en del av. Fjelltoppen er etterhvert blitt viden kjent som toppen som byr på både blod, slit og tårer, for de fleste som bestiger tinden. Selv har jeg gått turen opp fra havnivå i rolig tempo, mens jeg også har kjent smerten, blodsmaken, og opplevd melkesyren tyte ut ørene, på vei opp de knappe 1200 høydemetrene under det årlige tindeløpet, som arrangeres i forbindelse med Tour de Andørja. Opp kom jeg meg på respektable 1 time og 15 minutter, mens rekorden på sinnsyke 45 minutter og 50 sekunder, satt av Erlend Hoff, nok blir stående som raskeste tid opp for all fremtid. Tempo eller ei, en tur til topps på Årbostadtinden skulle være greit overkommelig for de aller, aller fleste. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Årbostadtinden.
–
Startstedet, nesten ved veis ende på Årbostad, ligger helt nord på øya. For å komme hit følger en veien ut til Engenes og videre over broen ved Åndervåg. Så venter den flotte turen over Klåpheia, som er en nokså beryktet stigning som elitesyklistene må slite seg opp og ned to ganger, under det årlige arrangementet Tour de Andørja. (www.letour.no.) Like før en kommer til Årbostad sees et skilt hvor det står merket Årbostadtinden. Parkering gjøres ved den gamle skolen, like forbi der skiltet står.
–
I starten av turen følger en skogsveien som går et stykke oppover, de første omlag 200 høydemetrene. Etterhvert kommer en inn på godt merket sti som en kan følge videre opp. Stien går i slakt terreng opp mot Storelva, som en nærmer seg ved omlag 300 moh, mens det blir noe brattere videre opp mot 500 moh. Her er enkelt å finne frem, og turen opp merkes blant annet med mineteip om sommeren, før tindeløpet går av stabelen, andre helg i juli hvert år.
–
Lengre oppe kommer en nå etterhvert opp til den lille hytta som ligger “mellom tindene.” Her er målgang for mosjonistene under folkefesten TdA. Her passer det å ta en pause om en vil, mens en kan studere “snyrainna”, som er en velkjent snørenne som ligger her nesten hele året rundt. Ned renna kan de som måtte ønske det, nyte herlige svinger på ski, til langt utpå sommeren.
–
Etter å ha passert hytta venter nå de omlag 600 høydemetrene opp selve fjellet, til en er på toppen av Årbostadtinden. Jeg fulgte like i kant av snørenna, til høyre for denne, på tur opp. Under min deltagelse i TdA og tindeløpet der, fulgte derimot den merkede løypa sørryggen opp og til topps.
–
Vel oppe kan en i finvær nyte en aldeles fantastisk utsikt i alle retninger. Et fabelaktig panorama er det en blir belønnet med for de som tar seg opp og til topps. På toppen er det en stor, flott varde, samt gjestebok.
–
På returen ned fra Årbostadtinden er det nesten et must å ake ned “snyrainna”. Det kan være greit med et par hansker og noe “polstring” i rumpa til dette formålet, dette av egen erfaring.. I allefall husker jeg turen ned, i bare nevene og i thights, som en noe iskald opplevelse under min nevnte deltagelse i Tour de Andørja og tindeløpet der.
–
Første gang jeg besøkte Årbostadtinden var 13. juni 2011. Den gang hadde jeg hyggelig følge av mine nokså spreke foreldre, som tok turen opp “mellom tindene”, noe som vitner om at de iallefall holder greit mosjonist-nivå, ut i fra TdA’ s målestokk. Med et aldeles praktfullt vær, ble denne dagen avsluttet med grillparty i fjæra på Årbostad, etter bestigning. Neste besøk hit var av det mer smertefulle slaget, under TdA den 10. juli samme år.
–
Totalt er turen til Årbostadtinden på skarve 8 kilometer, og med start fra havnivå går en stort sett like mange høydemeter som toppen er høy. Jeg brukte omlag 3 timer og 30 minutter på turen min, den gang jeg ikke hadde en stoppeklokke som tikket for meg..
–
Årbostadtinden er en flott, og enkel og grei topptur, som er en av de raskeste og korteste over tusen en kan gå, uten anmarsj, og med en praktfull utsikt fra toppen. Anbefales lett!
–
Etter at denne turbeskrivelsen ble ferdigstilt har det til opplysning skjedd endringer i forhold til det nevnte tindeløpet under Tour de Andørja. Årbostadtinden er visstnok blitt erstattet med en tur opp den langstrakte ryggen til Åtinden, via Kråktindan, og med målgang tusen meter under høyeste punkt på Åtinden. Med dette har Årbostadtinden mistet en hærskare av spreke besøkende hvert år, det er i allefall sikkert.

Mine spreke foreldre som slo følge med meg et stykke på vei mot Årbostadtinden denne nydelige dagen.

Oppe ved hytta, bedre kjent som “mellom tindan” for de som har vært med på Tour de Andørja. Bak sees toppen av Rundtinden.