Breitinden, søre 814 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Breitinden er et fjellmassiv bestående av to topper, hvor den høyeste rager 820 moh mens den søre toppen som her beskrives, strekker seg 814 meter over havet. Toppene ligger på vestsiden av Gullesfjorden, langs kommunegrensen mellom Kvæfjord og Sortland. Mens Breitindens sørtopp ikke skiller seg ut på noe slags måte, fremstår derimot hovedtoppen som en råtass av en topp, litt lengre nord. For sett fra den søre toppen, ser hovedtoppen regelrett fantastisk ut. I tillegg imponerer synet en har av den hakkete og svært så luftige egga mellom de to toppene. Jeg besøkte Breitindens sørtopp som andre topp for dagen, etter først å ha vært innom Stortinden, beliggende like sørøst for den søre toppen til Breitinden. Her er turbeskrivelsen fra turen min innom disse to toppene.

Det greieste startstedet for en tur til Breitindens sørtopp og Stortinden, er ved Flesnes, like nord for fergekaia. Jeg parkerte ved en avkjørsel på venstre side av veien, og fulgte en grusvei noen hundre meter fra start.

Fra Harstad tar kjøreturen omlag 45 minutter. I tillegg kommer en fergetur på omlag 20 minutter. I utgangspunktet er bil ikke nødvendig å ta med seg over om en kommer kjørende fra Harstad, da en like greit kan starte turen direkte fra fergekaia på Flesnes.

Etter å ha fulgt grusveien et par hundre meter, siktet jeg meg bare inn på ryggen som går opp vest for Storhågen. Først må en over en liten myr, før en kan starte på den forholdsvis bratte stigningen opp gjennom skogen. Opp de første omlag 300 høydemetrene av turen er det noe knotete å gå, ettersom det her er tett skog og mye vegetasjon. Men når en er kommet over skoggrensen er turen videre lett å gå.

Da jeg gikk turen var det snø hele veien over skoggrensen, denne bar stort sett, noe som egentlig bare forenklet turen videre ytterligere. Oppe nord for Keipen fulgte jeg kanten mot øst videre opp og til topps på Stortinden. Her var det mye skavler, så en viss avstand ble holdt her.

På toppen av Stortinden måtte jeg også utvise varsomhet grunnet skavler og bratte sider mot nord og øst. Ytterst ute på kanten var det en liten varde, og herfra kunne jeg betrakte Breitindens sørtopp som nå ventet meg, samt litt av Breitindens hovedtopp lengre bak. I tillegg kunne jeg nyte flott utsikt i alle andre retninger.

Etter et kort opphold på Stortinden satte jeg kursen videre mot Breitindens sørtopp. Jeg fulgte vestsiden til Stortinden ned til skardet mellom toppene, hvor jeg her måtte ned knappe 200 høydemeter før jeg kunne starte stigningen opp mot kveldens andre topp.

Grunnet sørtoppens bratte nordvegg, valgte jeg å følge kanten mot vest like under toppen, for å forsikre meg mot å bevege meg ut på eventuelle farlige skavler. Grunnet mye snø på toppen og hensynet til overheng og skavler, kunne jeg ikke se noen varde på toppen av Breitindens sørtopp. Men her er helt sikkert fasiliteter av samme grad som på Stortinden.

Fra sørtoppen har en nå fantastisk utsikt mot hovedtoppen litt lengre nord, som herfra virkelig tar seg bra ut. I tillegg kan en la seg imponere av den flotte egga som går mellom de to toppene. Ellers er utsikten mye den samme som fra Stortinden, naturlig nok. Det flotteste skue har en nok mot vest, nordvest og sørvest, ettersom toppene i dette området ligger tett.

Ned fra søre Breitinden fulgte jeg sporene mine ned ryggen igjen, før jeg rundet vestsiden av Stortinden på vei tilbake mot oppruta mi. Til sist gjensto den noe kjipe etappen ned gjennom skogen, før jeg var nede igjen ved bilen og startstedet. Noe ferge ventet ikke på meg da jeg kom ned, ettersom det nå nærmet seg midnatt. Så da ventet en liten kjøretur rundt i stedet.

Turdato: 16. mai 2015.

Turens lengde: 11 km

Høydemeter: 1030

Tidsforbruk: 4 timer.

Last ned GPX sporlogg.

BreitindenS_v-01

Stortinden sett fra øst-siden av Gullesfjorden. Til høyre for toppen sees søre Breitinden og hovedtoppen til Breitinden.

BreitindenS_v-02

Stortinden og Breitindens to topper, med zoom.

BreitindenS_v-03

Startstedet på Flesnes.

BreitindenS_v-04

Fulgte vei de første par hundre metrene.

BreitindenS_v-05

Flesnes og Vassvikegga sett fra myra like etter start.

BreitindenS_v-06

Reinfjellet.

BreitindenS_v-07

Omtrent slik som dette så det ut på det verste, de knappe 300 høydemetrene opp gjennom skogen.

BreitindenS_v-08

Den tetteste skogen er tilbakelagt og herfra og opp var det vinterføre som gjaldt.

BreitindenS_v-09

BreitindenS_v-10

Fergen i ferd med å gjøre seg nok en tur over fjorden. Bak i bildet sees Reinfjellet og Vassvikegga.

BreitindenS_v-11

Opp ryggen i retning Stortinden.

BreitindenS_v-12

BreitindenS_v-13

BreitindenS_v-14

BreitindenS_v-15

BreitindenS_v-16

Siste del av ryggen.

BreitindenS_v-17

Utsikt mot Refsnes og videre i retning sørøst.

BreitindenS_v-18

BreitindenS_v-19

Nydelig i nordvest.

BreitindenS_v-20

Flaggene endelig på plass i toppvarden på Stortinden.

BreitindenS_v-21

Skjelltindan.

BreitindenS_v-22

Utsikt sørover.

BreitindenS_v-23

Utsikt mot sørvest. Bakerst i midten av bildet skimtes Møysalen i det fjerne.

BreitindenS_v-24

Et flott skue mot nordvest. Nærmest i bildet sees Breitindens sørtopp, som var den andre toppen som ble besøkt denne kvelden.

BreitindenS_v-25

Ryggen til Breitinden.

BreitindenS_v-26

På vei ned til skardet mellom toppene.

BreitindenS_v-27

Stortinden sett fra skardet.

BreitindenS_v-28

Flotte topper i sørvest.

BreitindenS_v-29

På tur opp ryggen.

BreitindenS_v-30

Pga dårlig oversikt og fare for skavler på toppen, valgte jeg å følge kanten mot vest det øvste partiet opp og til topps. Her er jeg like nedenfor toppunktet.

BreitindenS_v-31

På toppen av Breitindens sørtopp, med vanvittig rå utsikt mot den fantastiske hovedtoppen til Breitinden.

BreitindenS_v-32

Tok meg tid til fem minutters nytelse på toppen. Utsikt mot nordvest, med deler av Lebbikvatnet og Godfjorden i bildet.

BreitindenS_v-33

Den råflotte og svært så luftige egga mellom Breitindens to topper.

BreitindenS_v-34

Utsikt tilbake mot kveldens første besøkte topp, nærmest i bildet.

BreitindenS_v-35

Stortinden sett fra ryggen på vei ned fra Breitindens sørtopp.

BreitindenS_v-36

Godt i gang med returen hjem, i retning sør.

BreitindenS_v-37

Enda kveldssol på toppen av Reinfjellet, i det bare etappen gjennom skogen gjenstår. Til høyre i bildet sees fergeleiet på Flesnes.

BreitindenS_v-38

En vakker dag går mot slutten, i det jeg nærmer meg startstedet etter endt tur.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email