Elgen 534 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Det lille fjellet, som av uant årsak for undertegnede bærer det noe spesielle navnet Elgen, ligger ytterst ute ved havgapet ved Elgsnes i Harstad kommune. Toppen er et meget flott sted å tilbringe sene nattetimer sommerstid, da en herfra kan nyte fantastisk midnattsol i vest! Elgen er videre ganske så sikkert et av Harstads mest populære turmål, og besøkes hvert år av mange turglade i alle aldre. Her er turbeskrivelsen min fra turen vår til Elgen.
Elgen er som allerede nevnt, et meget populært turmål og en veldig lettgått og rask tur å gjennomføre. Alle med friske bein vil greie denne turen, og dette er også en tur som kan passe ypperlig for mange barnefamilier, med unger i skolealder. Her er sti en kan følge hele veien til topps. Også for de nyforelskede må vel denne turen kunne anses som perfekt! Iallefall skulle jeg anta at muligheten for magi og romantikk her er tilstede, den rette sommernatten..
Det mest vanlige startstedet for en tur opp på Elgen, og det greieste, er ved Hans Egedes Minne på Elgsnes. Ved den lille kirken er det greit med parkeringsmuligheter. Fra Harstad kjører en til Bergseng, hvor en i rundkjøringen tar rett frem og følger skilting i retning Grytøy. Ved krysset i Ervika fortsetter en rett frem i retning Kasfjord. Etter Møkkeland tar en av til høyre ved Høgda og kjører over Aunfjellet og ned mot Elgsnes. Fra Harstad tar kjøreturen omlag 20 minutter.
Fra startstedet følger en traktorvei i sørlig retning før en etterhvert fortsetter langs sti, vestover mot ryggen til Elgen. Ryggen er fin å gå, og en har god sti å følge hele veien opp.
På vei opp ryggen får en etterhvert flott utsikt ned til husene ved Indre Elgsnes, et sted som har historie tilbake til bronsealder. Her er relativt bratt ned langs sørvest-siden av Elgen. Etter en kort stund kommer varden på toppen til syne, og bare siste slake etappe bort og opp gjenstår.
På toppen er det gjestebok og varde med trigpunkt. Med sin beskjedne høyde tatt i betraktning, er utsikten en har fra toppen, virkelig flott. 
Vi gikk denne turen som en senkvelds/nattestur, i fantastisk kveldssol! Vel var vi noen dager for tidlig ute til å få oppleve midnattsola fra toppen, men sola, lyset og de rosafargede skyene vi fikk være vitne til mot nordvest like før midnatt, var likevel rett og slett magisk!
Nede ved bilen litt over ett på natten, var vi fulle av begeistring over den fine kvelden og natten som vi hadde fått oppleve. Det var også under denne turen at det virkelig gikk opp for undertegnede at en ikke MÅ opp på tusenmetere for å få kjenne på lykkefølelse eller for å få oppleve et snev av magi..
Turen ble gått den 12. mai 2013, og totalt er denne turen på omlag 8 kilometer. Med lange fotopauser og solid med avsatt tid til bare å nyte, brukte vi drøye 3 timer på turen vår til Elgen. Med tempoet skrudd opp mot det maksimale, skulle turen enkelt latt seg gjennomføre på omlag halvparten av tiden. Men på sånne dager som den vi fikk oppleve, er det helt klart å foretrekke et labert tempo, slik at en kan gi seg god tid til å suge til seg inntrykkene.
Jeg har også senere tatt turen til Elgen, både med kjæreste, barn og gamle foreldre. Så hit opp er det mulig å komme seg for de aller fleste! De siste årene har jeg tatt en tur til Elgen, som en av de første barmarksturene. Siste besøk hit ble gjort den 11. mai 2016 og 1. mai 2015.
Elgen_01

Børre klar for avmarsj fra startstedet ved Hans Egedes Minne på Elgsnes. Bak sees turmålet for kvelden.

Elgen_02

I starten av traktorveien som følges fra start.

Elgen_03

Elgen_04

Etterhvert gikk vi mer eller mindre offroad, hvor vi nå siktet oss inn på nordvest-ryggen til Elgen.

Elgen_06

På tur opp i retning ryggen som sees til høyre i bildet.

Elgen_07

Elgen_08

En vakker kveld på tur var det det ble..

Elgen_09

Kveldssol i vest..

Elgen_10

Nærmer oss ryggen.

Elgen_12

Utsikt ned mot Elgsnes og over til Grøtavær, lengst nordvest på Grytøya.

Elgen_13

Snart midnattsol i nord..

Elgen_14

På tur opp ryggen.

Elgen_16

Utsikt mot toppene som ligger langs kommunegrensa mellom Sortland og Andøya.

Elgen_17

Utsikt ned mot Indre Elgsnes.

Elgen_18

Indre Elgsnes.

Elgen_19

Elgen_20

Videre opp ryggen.

Elgen_22

Elgen_23

Elgen_24

Ferdig med stigningen og her gjenstår bare sjarmøretappen opp og bort til høyeste punkt.

Elgen_25

Undertegnede på en liten avsats oppe av ryggen.

Elgen_26

Siste biten bort til toppvarden.

Elgen_27

Elgen_28

Elgen_30

Børre ved siden av toppvarden.

Elgen_31

Elgen_32

Utsikt mot sørøst.

Elgen_33

Inn Kasfjorden.

Elgen_34

Utsikt i retning sørvest.

Elgen_35

Grytøya.

Elgen_36

Utsikt mot nordvest.

Elgen_37

Vakkert på retur rundt midnatt..

Elgen_38

Elgen_39

Elgen_41

Elgen_42

Børre nede av ryggen.

Elgen_43

Elgen_44

Elgen_45

Elgen_46

Elgen_47

En vakker dag til ende..

Elgen_48

Ruten vi gikk.

Elgen_49

Startsted og topp merket med rødt.

 

 
Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email