Hinnstein 560 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Like sør for Harstad troner et av byens aller mest populære turmål, nemlig den velkjente “steinen”, Hinnstein. Den lille toppen er med sin nære beliggenhet til byen, en av de aller best besøkte småtoppene, i og omkring Harstad. Hvert år blir Hinnstein besøkt av tusenvis av turglade personer, året i gjennom. Toppen kan nåes fra flere forskjellige startsteder, men det enkleste og mest brukte er nok med start enten fra skolen i Medkila, eller i fra Breivika. Da jeg sist besøkte Hinnstein, valgte jeg å starte fra Medkila, og denne gangen tok jeg også turen innom nabotoppen Vardheia i samme turen. En tur til Hinnstein kan passe både som en rask treningstur, som en rask tur etter jobben, eller som en flott familietur en søndags formiddag. Her er god sti å følge hele veien og dette er også en tur som kan passe barn i alle aldre. Her er turbeskrivelsen min fra turen til Hinnstein og Vardheia.

Etter tidligere å ha gått turen opp til Hinnstein med utgangspunkt Kanebogen, valgte jeg denne gang å starte fra skolen i Medkila. Ved startstedet er det muligheter for å parkere noen biler. Fra start har en god sti å følge hele veien på tur opp i retning Hinnstein. En følger nordsiden av Oselva på tur opp gjennom skogen, mens en gradvis tar litt høyde mens en rusler langs den gode stien. På omlag 400 moh flater terrenget ut, og en er nå stort sett ferdig med skogen. Videre følger stien nordsiden av Hinnstein, rundt selve fjellet, før siste partiet opp følger sørvestryggen av fjellet.

På toppen er det trigpunkt og postkasse med gjestebok, og en kan herfra nyte utsikten mens en tar seg en velfortjent pust i bakken. Det er også varde lengst nordøst på Hinnstein, og spaserturen bort hit tar ikke mange minuttene om en først er oppe på toppen. Etter å ha holdt et brukbart tempo på tur opp, var jeg ved toppunktet etter omlag tre kvarter.

Ned fra Hinnstein fulgte jeg stien ned sørvestryggen, før jeg satte kursen mot dagens andre turmål, den 44 meter høyere toppen Vardheia, like nordvest for Hinnstein. Jeg småjogget videre på den gode stien som går mellom toppene, og etter vel 10 minutter sto jeg på toppen av Vardheia. Her er også varde og trigpunkt, samt en trekasse med gjestebok i. Fra toppen av Vardheia kan en nyte mye av den samme utsikten som fra naboen Hinnstein, men muligens er utsikten fra den høyeste toppen, hakket vassere enn fra “steinen”.

Ned fra Vardheia kan en nå f.eks enkelt fortsette videre til Heia, hvor en derfra kan nyte den aller flotteste utsikten over selve Harstad by. Men med en primærfaktor på mindre enn 100 meter for Heias del, satte jeg kursen tilbake mot Hinnstein, og stien som jeg fulgte på tur opp fra Medkila. Småløp hele veien tilbake, og var nede igjen ved startstedet etter omlag 1 time og 45 minutter totalt.

Denne turen ble gjennomført som en rask “etter-jobben-tur”, den 18. juli 2013, og totalt var turen innom begge toppene på knappe 9 kilometer.

Vardheia_01

Hinnstein sett fra startstedet i Medkila.

Vardheia_02

Fra start har en god sti å følge opp gjennom skogen.

Vardheia_03

Vardheia_04

Vardheia_05

Vardheia_06

Vardheia_07

Hinnstein.

Vardheia_08

Vardheia_09

Angivelig befinner en seg på omlag 400 moh i det denne steinen passeres..

Vardheia_10

I lettgått terreng fortsetter en ferden bak for å ta de siste høydemetrene opp fra sørvest.

Vardheia_11

På tur opp fra sørvest.

Vardheia_12

Vardheia_13

Vardheia_14

På toppen finner en postkasse med gjestebok i, som hyppig blir signert av ivrige turgåere året runndt.

Vardheia_15

Utsikt mot Stangnes.

Vardheia_16

Utsikt mot Heia. Bak sees Grytøya.

Vardheia_17

Utsikt mot Vardheia, som enkelt kan kombineres med en tur til Hinnstein.

Vardheia_18

Utsikt i retning sørvest.

Vardheia_19

Utsikt mot sørøst.

Vardheia_20

Utsikt mot nordøst.

Vardheia_21

På retur.

Vardheia_22

Vardheia_23

Nede fra Hinnstein satte jeg kursen mot Vardheia, som her sees i bildet.

Vardheia_24

På stien på vei mot Vardheia.

Vardheia_25

Hinnstein.

Vardheia_26

Vardheia_27

Vardheia_28

Vardheia_29

Vardheia_30

På toppen av Vardheia.

Vardheia_31

Utsikt mot Grytøya.

Vardheia_32

Vardheia_33

Ned mot Hinnstein med Skånlandsfjell bak.

Vardheia_34

Utsikt mot Narvik.

Vardheia_35

Utsikt mot sør. Sætertinden i midten bak.

Vardheia_36

I retning vest.

Vardheia_37

På retur. Heia til venstre og Hinnstein til høyre i bildet.

Vardheia_38

Vardheia_39

Vardheia_40

Vardheia_41

Vardheia_42

Ruten jeg gikk.

Vardheia_43

Startsted og de to toppene merket med rødt.

 

 

 

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email