Litjetussen 796 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Fjellet med det klingende navnet Litjetussen, er det laveste av de to “tussene” på Grytøya, og har beliggenhet nordvest på øya. Toppen er i motsetning til den noe mere krevende toppen Stortussen, en enkel topp å bestige. Turen til Litjetussen er nok ikke den aller flotteste av turene en kan gå på øya, men utsiktsmessig skuffer ikke denne toppen. Herfra har en nemlig flott utsikt mot sørvest, en har i tillegg rå utsikt mot den bratte sørøst-siden til Stortussen like ved i nordvest, og ikke minst er synet av vakre Bjarkøya og alle øyene rundt nærmest alene verdt turen til topps. Som om ikke det var nok, kan en enkelt la seg imponere av synet en har nordover, hvor det blå hav her, aldri ender.. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Litjetussen.

Startstedet for en tur til Litjetussen er ved Dale, drøye 10 kilometer fra fergeleiet på Bjørnå. Fra hovedveien tar en av å følger grusveien opp mot husene ved Dale, omlag 500 meter. Her fins muligheter for parkering. Fra start følger en grusveien noen hundre meter østover i retning Dalsdalen og sommerfjøsene en nå ser. En følger så kanten av et steingjerde i nordøstlig retning, over et jorde. Etter at jordet er tilbakelagt må en over et gjerde eller to, før en etterhvert treffer stien som går opp gjennom skogen i retning Storvatnet.

Etter omlag hundre høydemter med litt stigning opp gjennom skogen, flater terrenget ut videre innover dalen. En ser nå Litjetussen i nord. Da jeg gikk turen forsøkte jeg å oppsøke partier med mindre snø, derfor fulgte jeg mer eller mindre vannkanten bort langs Storvatnet. Sommerstid kan en følge sti litt lengre mot vest, hele veien inn til nordenden av Storvatnet.

Fremme ved Litlevatnet dreier en så østover og fortsetter opp dalføret et stykke, i retning foten av fjellet. Fremme ved foten av fjellet kan en nå til dels selv velge bratthet opp selve fjellsiden. Går en lengre inn dalføret før en starter stigningen får man en noe slakere oppgang. Selv gikk jeg for korteste men også bratteste rute opp. Her venter 250 relativt bratte høydemeter om en går for korteste vei, men selv bratteste rute er veldig grei å følge ettersom underlaget opp her er fint å gå på, med gress og lyng som det sentrale.

Vel oppe av stigningen hvor det flater ut, venter så siste etappe opp ryggen, de siste omlag hundre høydemetrene som nå gjenstår før en er oppe på toppen av Litjetussen. På tur opp ryggen imponerer nå Stortussen med alle sine renner i nordvest, og en kan herfra enkelt la seg bergta av den flotte, til dels taggete egga, som går hele veien bort og opp til den største av de to “tussene”. På toppen blir en møtt av en liten varde, og en kan nå nyte praktfull utsikt over et imponerende fjellrike, over et endeløst blått hav og ned mot fantastiske øyer, holmer og skjær.

Mens en nyter fulkommen tilfredshet på toppen av Litjetussen kan det kanskje oppleves som både ekkelt og trist å tenke på at det 11. juli 1972 skjedde en forferdelig tragisk flyulykke akkurat her. Denne sommeren styrtet nemlig et militært Twin Otter-fly rett i fjellveggen, 20 meter under toppen. Totalt 17 mennesker omkom, flere barn. Selv om det er mange år siden, og fjernt for meg, kunne jeg ikke unngå å reflektere litt over hvilken skjebne disse menneskene fikk her, mens jeg satt på toppen og kjente på en ellers så stor indre ro, fred og fordragelighet. En grusom tragedie var i allefall det som skjedde, i allefall når en i dag vet litt om omstendighetene rundt fly-styrten.

Etter å ha kost meg på toppen i halvannen time i knall-sol og vindstilla, satte jeg i gang returen ned. Her var jeg heldig som fikk meg en fin seilas ned en snørenne, hvor omlag hundre høydemeter ble tatt på ganske nøyaktig 40 sekunder. Videre ned fulgte jeg omtrent samme spor som oppruten, og vel nede igjen ved bilen kunne jeg konstatere effektiv tidsforbruk på knappe 3 timer totalt på turen, som ble gått i rolig tempo. Totalt er denne turen på omlag 8 kilometer og en må gå nesten like mange høydemeter som toppen er høy. Turen ble gått 29.mai 2015.

Last ned GPX sporlogg.

litjetussen-145

De flotte sommerfjøsene ved Dale. I bildet sees Dalsdalen og Nona.

litjetussen-146

Fulgte jordet opp, på venstre side av steingjerdet.

litjetussen-148

På sti opp gjennom granfeltet.

litjetussen-149

En følger østsiden av elvedalen på tur opp gjennom skogen.

litjetussen-150

Litjetussen kommer til syne.

litjetussen-151

Lå enda en god del snø på myrene da jeg gikk turen.

litjetussen-153

For å unngå mest mulig av den til dels råtne snøen, valgte jeg å følge kanten av Storvatnet på vei mot fjellet.

litjetussen-154

Ved nordenden av Storvatnet.

litjetussen-157

Fremme ved hytta som ligger like inntil Litlevatnet. Her ender også stien en kan følge på vei mot Litjetussen sommerstid.

litjetussen-159

Tross sen vår i år, ser det ut for at snøsmeltingen i allefall er i gang..

litjetussen-164

Gikk for korteste vei opp.

litjetussen-170

I retning Trollvatnet. Bak sees Slåttheia, Trollvasstindan og Flyndretindens punkt 813.

litjetussen-171

Videre opp siden til Litjetussen, som i snitt er litt over 30 grader bratt, med et kort parti på 35 grader (+). Velger du derimot oppgang fra mere østlig retning blir etappen opp vesentlig slakere.

litjetussen-173

Oppe av siden og en slak etappe opp langs toppryggen gjenstår.

litjetussen-174

Deler av ryggen som går videre bort mot Stortussen.

litjetussen-175

Like ved kan en la seg imponere av “storebror” Stortussen.

litjetussen-179

Videre opp ryggen.

litjetussen-180

Opp siste partiet før en er oppe på toppen av Litjetussen.

litjetussen-186

En imponerende utsikt utover endeløst, blått hav åpenbarer seg vel oppe på toppen.

litjetussen-195

Flagget på plass i toppvarden og tommel opp.

litjetussen-203

Undertegnede slapper av på et lite utspring noen meter nordvest for toppvarden.

litjetussen-204

litjetussen-206

Blått hav mot nord.

litjetussen-209

Punktet like nordvest for toppen.

litjetussen-211

Flotte Bjarkøya med Senja i bakgrunnen.

litjetussen-214

Utsikt mot sørøst. Nærmest i bildet sees Nona, høyeste topp på øya.

litjetussen-221

I retning sørvest.

litjetussen-223

Klar for retur ned langs ryggen.

litjetussen-227

Utsikt ned mot Storvatnet.

litjetussen-229

Storvatnet og Litlevatnet.

litjetussen-230

Det ble en frisk og gøyal seilas ned en av rennene på retur.

litjetussen-237

På retur langs Storvatnet, med Toppaksla i bakgrunnen.

litjetussen-240

Snø og våt myr er tilbakelagt, og bare siste etappe på sti gjensår.

litjetussen-241

litjetussen-243

Vakre Dale med Elgen nærmest til venstre i bildet.

litjetussen-247

En vakker aften på Dale..

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email