Middagstinden 923 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

I Kvæfjord kommune, midt mellom de to små bygdene Vik og Refsnes, ligger det ganske så godt besøkte fjellet, Middagstinden. En tur til topps på Middagstinden er en enkel og grei affære for de fleste, og toppen har tidligere år vært med på Harstads utgave av ti på topp. Fra toppen kan en nyte den flotte midnattsola sommerstid, mens hardbarkede vinterbestigere hvert år nyter herlige svinger på vei ned vestsiden av Middagstinden. Her kreves imidlertid trygge snøforhold, da denne siden i snitt er mellom 30 og 35 grader bratt. Middagstinden har forøvrig to punkt på toppen som er nesten like høye, her skiller bare en eneste meter. Men iallefall så er det da det nordvestlige punktet som er det høyeste. Her er turbeskrivelsen fra min tur til Middagstinden.

Startstedet for en tur til Middagstinden er ved Hundstadsætran, omlag en halv kilometer øst for grustaket på Vebbestadsætran. For å komme hit følger en riksvei 83 over Kvæfjordeidet. Ved Gåre tar en av til venstre og følger veien videre i retning Refsnes. Etter å ha passert Vik og Straumen vil en nå se Middagstinden ruve på venstre side.

Fra start følger en stien (og senere anleggsveien) som går opp i retning Vebbestadvatnet. En har jevn stigning på vei opp langs østsiden av Vebbestadelva, og etter omlag 2 kilometer er en oppe ved vatnet, som ligger på knappe 400 moh.

Oppe ved vatnet følger en så østsiden av dette, langs en noe utydelig sti. Omtrent midtveis på tur rundt vatnet startet jeg på de relativt bratte høydemetrene på tur opp vestsiden av Middagstinden. Her var satt opp ei pil der jeg startet å ta høyde, samt at jeg kunne se tråkk/delvis sti i starten her. Om en ønsker det kan en fortsette et stykke til videre, for så å følge ryggen opp. Jeg fulgte imidlertid kanten av en snørenne omtrent midt i siden, da jeg tok turen.

Etter omlag 500 høydemeter med småbratt stigning var jeg oppe ved toppryggen, hvor jeg kom opp litt nord om selve toppunktet. Herfra kunne jeg spasere de siste metrene opp og bort til varden på toppen, i litt tåkeskyer som kom og gikk akkurat oppe ved rundt 900 moh.

På toppen er det en liten varde og utsikten herfra er bra. På vei ned fulgte jeg toppryggen til Middagstinden i retning nordvest, og på vei ned her greide jeg det kunststykket å knipse et av mine aller flotteste bilder til nå, med selvutløsende kamera. Jeg sto på toppen rundt elleve på kvelden, og like før midnatt, med midnatssola like om hjørnet og med tåkeskyer innimellom sola og den blå himmelen, lå alt til rette for å fange et av de såkalte “øyeblikkene” på kameraet, noe jeg føler jeg lyktes bra med.

Videre ned fulgte jeg toppryggen til den starter å skrå enda mere mot vest. Herfra fulgte jeg siden ned mot vatnet igjen, hvor en iskald halvannen liter vann ble helt nedpå i èn og samme slengen, nede ved elva. Friskt fjellvatn, iskaldt.. Ingenting slår det!

Fra vatnet fulgte jeg veien og stien tilbake til startstedet, hvor jeg var nede igjen etter omlag 3 timer. Turen til Middagstinden (som det refereres til her), ble gått den 18. juni 2012 og totalt er denne turen på omlag 9 kilometer. Alternativt kan denne turen også gåes fra Straumsbotn, og med start der vil en få en slakere tur, men turen vil også da bli vesentlig mye lengre.

I ettertid har jeg også tatt turen opp til Middagstinden på nytt, i en rundtur via Horntindan, sammen med Bjørn Forselv. Bilder samt turbeskrivelse fra denne turen, som ble gått den 23. juli 2014, kan du se og lese i Bjørns siste bokutgivelse, “Topper i Ofoten -og Sør-Troms”. Etter dette har jeg besøkt Middagstinden ytterligere 2 ganger, nærmere bestemt 19. juli 2015 og 31. mai 2016. Tidsforbruk opp de siste to gangene, har vært på henholdsvis 1 time og 10 minutt, og 1 time og 30 minutt.

BILDER FRA MITT FØRSTE BESØK PÅ MIDDAGSTINDEN:

 

Middagstinden_01

Tavlen som står reist ved startstedet på Hundstadsætran.

Middagstinden_02

Middagstinden_03

Middagstinden_05

Middagstinden_07

Etter en kort etappe langs sti, følger en traktorveien videre opp mot Vebbestadvatnet.

Middagstinden_08

Litt av toppen, sett på vei opp langs veien.

Middagstinden_10

En tavle med kartutsnitt står plassert et stykke nedenfor Vebbestadvatnet.

Middagstinden_11

Kartet som en finner på tavlen, med diverse inntegnede ruter.

Middagstinden_12

Middagstinden.

Middagstinden_14

Vebbestadvatnet, som fortsatt lå islagt.

Middagstinden_15

Fulgte kanten av snøfletet, omlag midt i bildet, på vei opp.

Middagstinden_16

Middagstinden_18

Middagstinden_19

Middagstinden_20

På tur opp siden.

Middagstinden_21

Middagstinden_23

Middagstinden_24

En som ville hilse på..

Middagstinden_26

Nærmer meg toppen her.

Middagstinden_27

Middagstinden_28

Nesten oppe på ryggen, med utsikt mot vest.

Middagstinden_29

Det hadde blitt en fin nedkjøring, om en hadde orket å drasse med seg et par ski..

Middagstinden_30

Kveøybrua.

Middagstinden_31

De siste metrene bort til varden.

Middagstinden_34

Middagstinden_35

Vakkert mot vest.

Middagstinden_36

Middagstinden_37

Middagstinden_38

Kveldssol nytes, fra en av avsatsene langs ryggen, på retur.

Middagstinden_39

Tåkeskyer rundt toppen var med på å skape ørlite magi denne kvelden.

Middagstinden_40

Toppen, sett fra ryggen på vei ned.

Middagstinden_42

På vei ned, etter å ha fulgt ryggen tilbake på retur.

Middagstinden_44

Kveøya.

Middagstinden_45

Middagstinden_46

Middagstinden_47

Tretindan.

Middagstinden_49

Like før midnatt.

Middagstinden_50

Det smakte himmelsk godt..

Middagstinden_51

Middagstinden_53

Midnattsol i nord..

Middagstinden_54

Middagstinden sett fra Kveøybrua på vei hjem.

Middagstinden_56

Solen i ferd med å gjemme seg bak Elgen.

Middagstinden_57

Ruten jeg gikk. Grønn strek på retur.

Middagstinden_58

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email