Nontind 645 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

På kommunegrensa mellom Harstad og Kvæfjord, like i nærheten av Kasfjorden, ligger fjelltoppen Nontind. Sett fra veien på tur mellom Kasfjord og Nupen, tar toppen seg meget bra ut takket være fjellets bratte østside. Toppen kan enkelt nåes fra flere forskjellige startsteder, men det korteste og enkleste er nok å gå opp Skjærstaddalen, for så å følge sørryggen til topps. Etter først å ha besøkt Nontind, valgte jeg å fortsette videre østover til Høgfjellet, mens jeg først var på tur i området. Disse to toppene, eller f.eks Nontind og Storhornet, kan enkelt kombineres om en ønsker en noe lengre tur enn bare turen opp til Nontind. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Nontind og Høgfjellet.

Startstedet jeg valgte mellom Skjærstad og Auna ved Kasfjord, ligger omlag et kvarters kjøretur unna Harstad. For å komme til startstedet følger en fylkesvei 867 i retning Grytøy og Bjarkøy. I Ervika fortsetter en rett frem og følger veien videre i retning Kasfjord og Nupen. Ved startstedet står der et skilt merket “Grunneierlag Harstad Nord.” Her er god plass til å parkere.

Fra start fulgte jeg den gode traktorveien som går opp i retning Skjærstaddalen. Etter å ha fulgt veien et stykke inn dalen, startet jeg å skrå sørvestover i retning det lille skardet mellom punkt 457 og østsiden til Nontind.  Her var en god del stein å forsere på vei opp til skardet, men dette kan delvis unngås ved å gå lengre inn dalen før en sikter seg inn mot skardet.

Planen var videre å fortsette gjennom det lille skardet, for så å gå via punkt 473, før sørryggen skulle følges hele veien tilbake og opp til toppen av Nontind. Men allerede lenge før jeg var kommet opp skardet, enda et godt stykke nord om punkt 457, bestemte jeg meg likegodt for å gå korteste vei. Så da startet jeg opp den forholdsvis bratte østsiden til Nontind, i omtrent rett vestlig retning.  Jeg kom opp på den flate, overraskende brede, toppryggen til Nontind omlag et par hundre meter sør for topppunktet, og kunne herfra rusle de siste metrene bort til toppvarden.

Fra toppen kunne jeg nyte flott utsikt, hvor det absolutte høydepunkt var å få se den fantastisk flotte fargen på vannet i Kasfjorden. Av ren nysgjerrighet fulgte jeg så hele den slake sørryggen til Nontind på vei ned på returen, med Høgfjellet som neste mål for turen.

På vei til Høgfjellet fulgte jeg den småkuperte ryggen via punkt 515 og et stykke videre i retning punkt 552, før jeg gikk ned de omlag 100 høydemetrene jeg måtte ned før jeg kunne starte på den slake stigningen videre i retning Høgfjellet. Etter å ha passert midt mellom punkt 559 og 613, fortsatte jeg ned og forbi det øvste av de to Høgfjellvatnan, beliggende på 468 moh, som jeg rundet østsiden av før den siste stigningen opp til Høgfjellet gjensto.

Oppe på toppen av Høgfjellet var flagget heist til topps i trigpunktet som står ved varden, og herfra tok jeg meg tid til å nyte enda litt mere utsikt, før jeg satte i gang med returen ned tilbake til startstedet.

På vei ned fulgte jeg vannkanten til det øvste Høgfjellvatnets nordside, før jeg gikk opp noen høydemeter og fulgte toppen av Lågfjellet et stykke i nordlig retning. Fra Lågfjellet gikk jeg så ned fjellets vestside, før jeg til slutt fulgte traktorveien tilbake ut Skjærstaddalen og videre ned til bilen.

Totalt var denne turen, som jeg gikk den, på omlag 13 kilometer og rundt 900 høydemeter. Turen ble gått som en rask “etter-jobben-tur”, den 4. juli 2013. Totalt brukte jeg 4 timer på turen, som stort sett foregår i særdeles lettgått terreng.

Senere har jeg også besøkt begge disse toppene på nytt, da i to separate turer. Høgfjellet med samme startsted som nevnt i turbeskrivelsen, den 16. september 2014, og Nontind den 26. mars 2015. Sistnevnte tur gikk via populære Koven, med start fra Kvæfjordeidet. Etter dette igjen, ble Nontind besøkt nok en gang, som første fottur for året den 2. mai 2016.

BILDER FRA MIN FØRSTE TUR TIL NONTIND OG HØGFJELLET:

Hogfjellet_01

Klar ved startstedet nedenfor Skjærstaddalen.

Hogfjellet_03

På vei opp i retning Skjærstaddalen med Nontind i bildet.

Hogfjellet_04

Høgfjellet, som ble besøkt i samme turen.

Hogfjellet_05

På vei mot Skjærstaddalen. Bak i midten av bildet sees skardet jeg gikk opp på vei mot toppen.

Hogfjellet_06

Lågfjellet, hvor jeg kom ned etter å ha vært innom Høgfjellet på retur.

Hogfjellet_08

Østsiden av Nontind.

Hogfjellet_09

Gikk opp i skardet midt i bildet, før jeg fulgte østsiden av Nontind opp.

Hogfjellet_10

Mulig å unngå dette partiet ved et noe smartere rutevalg.

Hogfjellet_11

Utsikt ut Skjærstaddalen.

Hogfjellet_12

Straks ferdig med turens verste parti, opp mot skardet vest for punkt 457.

Hogfjellet_13

Hogfjellet_15

Vakker farge på Kasfjorden.

Hogfjellet_16

Like før jeg var oppe i skardet brøt jeg av, å satte kursen rett vest og opp østsiden av Nontind.

Hogfjellet_18

Hogfjellet_19

Opp mot toppryggen.

Hogfjellet_20

Behagelig underlag siste biten opp.

Hogfjellet_21

Oppe på toppryggen hvor bare de siste metrene videre bort til toppunktet gjenstår.

Hogfjellet_22

Hogfjellet_23

Grytøyas fjellverden studeres fra toppen av Nontind.

Hogfjellet_24

Utsikt mot nord.

Hogfjellet_25

Kasfjorden.

Hogfjellet_26

Utsikt mot nordvest.

Hogfjellet_27

Storhornet.

Hogfjellet_28

På retur langs ryggen, med utsikt i retning sørvest.

Hogfjellet_29

Utsikt mot dagens andre besøkte topp, som her sees midt i bildet.

Hogfjellet_31

Bygdesundet og Gullesfjorden.

Hogfjellet_32

Fulgte ryggen på retur. I bildet sees det populære området rundt Koven.

Hogfjellet_34

Nede i skardet mellom Nontind og punkt 457.

Hogfjellet_35

På vei videre i retning sørøst og punkt 515.

Hogfjellet_37

Hogfjellet_38

I retning punkt 552.

Hogfjellet_39

Skjærstaddalen.

Hogfjellet_40

Opp mot punkt 552.

Hogfjellet_41

Et stykke vest for punkt 552 satte jeg kursen nordover i retning Høgfjellet. Gikk ned omlag midt i bildet.

Hogfjellet_42

På vei ned av ryggen.

Hogfjellet_43

En lettgått etappe videre i retning Høgfjellet står for tur.

Hogfjellet_44

Hogfjellet_45

Hogfjellet_46

Høgfjellet nærmest i bildet.

Hogfjellet_47

Utsikt ned mot Høgfjellvatnet.

Hogfjellet_48

Siste etappe opp til Høgfjellet gjenstår.

Hogfjellet_49

Her ligger bjella..

Hogfjellet_50

Og et sykke bortenfor fant jeg jaggu dyret bjella hadde tilhørt også..

Hogfjellet_52

Hogfjellet_53

På toppen av Høgfjellet.

Hogfjellet_54

Hogfjellet_55

Utsikt ned mot Kasfjordvatnet og videre mot nordøst.

Hogfjellet_56

Kasfjord.

Hogfjellet_57

Ut Kasfjorden.

Hogfjellet_58

Hogfjellet_59

På retur, med utsikt mot sørvest.

Hogfjellet_60

På vei ned mot øvste Høgfjellvatnet.

Hogfjellet_61

Nederste Høgfjellvatnet.

Hogfjellet_62

Hogfjellet_63

Høgfjellet sett fra ryggen på vei mot Lågfjellet.

Hogfjellet_64

På vei langs toppryggen av Lågfjellet.

Hogfjellet_65

Ned mot Skjærstaddalen.

Hogfjellet_66

Skardet og siden jeg gikk opp på vei mot Nontind.

Hogfjellet_67

Nontind.

Hogfjellet_69

Høgfjellet og Lågfjellet.

Hogfjellet_70

Nontind.

Hogfjellet_71

Ruten jeg gikk.

Hogfjellet_72

Startsted og de to toppene merket med rødt.

 

 

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email