Rånkeipen 1200 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Rånkeipen, med sitt flotte og karakteristiske utseende, er et kjent fjell beliggende på kommunegrensen mellom Ballangen og Narvik i Nordland fylke. Dog foregår riktignok turen til denne toppen, i sin helhet, i Ballangen kommune. Rånkeipen er et godt synlig landemerke i store deler av regionen rundt. Toppen og den flere kilometer lange og bratte ryggen videre bort mot Boazovárri i sørøst, er lett gjenkjennelig både på vei fra Narvik og sørover, men også fra andre siden av Ofotfjorden. Rånkeipen er et flott toppturmål, som blant annet i 2013 var en av toppene som var med i Narviks utgave av “ti på topp”. Utsikten en har fra toppen er helt fantastisk, og må bare oppleves! Her er turbeskrivelsen fra turen min til Rånkeipen.

Startstedet for en tur til Rånkeipen er ved Rånbogen i Ballangen, like nord for Råna. Det må nevnes at startstedet nok kan oppleves som litt vrident å finne. Selv måtte jeg lete litt ekstra for å finne det, da jeg var her for å besøke toppen. Med tanke på en best mulig turbeskrivelse, og for kanskje å kunne gjøre det litt lettere for de som ikke er kjent i området, men som kunne tenke seg en tur til topps på Rånkeipen, målte jeg en avstand som kan være greit å vite om. Om en kommer kjørende fra Narvik, finner en startstedet etter å ha kjørt mellom 3 og 3,1 kilometer fra kommuneskiltene som står langs E6. En annen ting som kan nevnes er at en skal følge stien som går opp på nordsiden av Rånbogelva.

Etter litt frem og tilbake, fant jeg det lille huset og bommen som står der hvor traktorveien og stien starter. Jeg parkerte bilen i veikanten langs E6. Fra start nede ved havnivå får en raskt pulsen opp på tur opp gjennom skogen. Etter en stund kommer en til et furutre, kalt “Forrabuska”. Her står det en liten benk, i undertegnedes øyne, noe vel tidlig kanskje..?

Videre oppover har en god sti å følge, og en kommer etterhvert opp til plassen hvor en trimpostkasse er satt opp, på omlag 350 moh. Like etterpå står et skilt merket “Dalen” og “Høgda”, og her dreier en rett etterpå mot sør og går opp av bekkedalen som er her.

Over skoggrensen finner en små, merkede varder på vei videre opp mot Råntindaksla. Opp mot aksla er det forholdsvis slak stigning og lett å gå. Når en kommer frem til starten av Råntindaksla, der hvor stien dreier i det man skal ta fatt opp selve aksla, er det på sin plass å gå de få metrene bort til stupet, hvor en kan nyte luftig og storslått utsikt over flotte Storvatnet, og inn i retning Rånvassbotn. Sipmolvárri, som jeg besøkte bare få dager tidligere, troner her rett på andre siden.

Vel oppe på aksla er det først forholdsvis slak stigning mot toppen, før siste partiet opp blir noe brattere. Her er litt stein, men likevel lett å gå. Før en vet ordet av det er en oppe over kanten, hvor en nå vil få øye på varden som står på toppen.

Ved varden finner en en flott rød kasse, med gjestebok i, og en kan gjøre seg klar til å nyte en imponerende og førsteklasses utsikt i alle retninger! Av alle toppene jeg har besøkt til nå, er utsikten fra toppen av Rånkeipen helt klart en av de aller beste jeg har hatt.

Nesten rett mot sør ruver Frostisen svært nærme, mens synet av det fantastiske Storvatnet ved siden av, imponerer minst like mye. Mot øst ser en deler av Skjomen og store deler av de høye, og mange Narvikfjellene. I retning nordøst kan en nyte den flotte utsikten over Ofotfjorden, i retning Bjerkvik, og mot fjellene i Gratangsregionen. Rett nord ser en over til Bogen i Ofoten og Skånlandsfjell som her ligger på rekke og rad. Mot vest/nordvest kan en se mot Tjeldøya og videre mot den enorme samlingen av Vesterål- og Lofotfjell, mens en litt mere mot sørvest ser fjellene rundt Efjorden, i retning Hamarøy.

Her er bratt ned langs østsiden av Rånkeipen, og her er muligheter for å ta tøffe bilder, i spektakulære omgivelser. Men forsiktighet bør utvises på kanten her. Selv foretok jeg en del “stunts” på toppen her, hvor de tilgjengelige 10 sekundene til selvutløseren sørget for å ta bilde, akkurat var i grenseland av hva jeg kunne leve med. Men med noen innlagte spurter i Usain Bolt-tempo, i de langt fra supertrygge omgivelsene, kunne jeg likevel til slutt si meg sånn høvelig fornøyd med resultatet av bildene, hvor jeg sees ute på kanten av stupet til den 1200 meter høye “keipen”.

Ned fra toppen er det bare å følge samme vei som opp, tilbake ned til startstedet. Totalt er denne turen på 12 kilometer, og en må gå omtrent likemange høydemeter som toppen er høy. I brukbart tempo brukte jeg omlag 2 timer og 15 minutter opp, mens returen gikk unna på drøye timen. Turen til populære Rånkeipen ble gått i et fantastisk flott vær den 6. juni 2013, og er en tur jeg enkelt anbefaler andre turglade å ta.

 

Rankeipen_01

Rånkeipen sett fra Bogen i Ofoten, (spissen omlag midt i bildet.) Sipmolvàrri til høyre.

Rankeipen_02

Rånkeipen, tatt med zoom.

Rankeipen_03

Startstedet i Rånbogen, og bommen der hvor traktorveien begynner.

Rankeipen_05

På vei opp langs stien, nord for Rånbogelva.

Rankeipen_06

Oppe ved “Forrabuska”, hvor der sto en liten benk utplassert.

Rankeipen_09

Rankeipen_10

Oppe ved trimpostkassen, på omlag 350 moh.

Rankeipen_11

Rankeipen_12

Like etter en har passert skiltet merket med Dalen og Høgda, hvor en dreier mot sør, og går opp av den lille bekkedalen som er her.

Rankeipen_13

På vei opp av den lille bekkedalen, med utsikt ut deler av Ofotfjorden.

Rankeipen_15

Rankeipen_16

Rankeipen_17

Flott utsikt i det en er oppe ved Malmhaugen, og skogen er unnagjort.

Rankeipen_18

Videre opp mot Råntindaksla og Rånkeipen.

Rankeipen_19

Rankeipen_21

Rankeipen_22

På vei mot aksla, som følges på vei opp og til topps.

Rankeipen_23

Rankeipen_24

Rankeipen_25

Nesten oppe der hvor stien dreier, og en tar fatt på aksla videre opp.

Rankeipen_26

Utsikt mot naboen Sipmolvàrri.

Rankeipen_27

Borte ved kanten, hvor det stuper bratt ned mot Storvatnet.

Rankeipen_28

På vei opp mot aksla.

Rankeipen_29

En har sti og tråkk å følge opp aksla også.

Rankeipen_30

Utsikt over Storvatnet, og inn mot Rånvassbotn.

Rankeipen_31

Oppe på aksla.

Rankeipen_32

Rankeipen_34

Rankeipen_36

Utsikt over Ofotfjorden, og videre mot Skånlandstopper på andre siden av fjorden.

Rankeipen_37

Utsikt mot ruvende Frostisen, (1724 moh.)

Rankeipen_39

På toppen av Rånkeipen.

Rankeipen_40

Den flotte ryggen videre bort mot Boazovàrri.

Rankeipen_41

I en fredelig stund, med utsikt mot Sipmolvàrri, som ble besøkt bare en drøy uke før turen min til Rånkeipen.

Rankeipen_43

Rankeipen_45

Utsikt østover. Råntindvatnet og Skjomtinden sees her i bildet.

Rankeipen_46

Mot nordøst, og inn Herjangsfjorden.

Rankeipen_47

Bratt ned langs østsiden av Rånkeipen.

Rankeipen_48

Rankeipen_52

Utsikt nordover.

Rankeipen_53

Utsikt mot nordvest.

Rankeipen_55

Postkasse med gjestebok på toppen.

Rankeipen_56

På vei ned fra toppen.

Rankeipen_57

Rankeipen_59

Nede av aksla, hvor en her dreier i nordøstlig retning.

Rankeipen_60

Fulgte snøfeltet ned.

Rankeipen_61

Ned mot startstedet i Rånbogen.

Rankeipen_62

Malmhaugen.

Rankeipen_63

Rankeipen_64

På tur ned mot bekkedalen.

Rankeipen_65

Rankeipen_66

Rankeipen_67

Rankeipen_68

Rankeipen_69

Nede ved veien og startstedet igjen. Bommen en passerer ved start, sees til høyre i bildet.

Rankeipen_72

Ruten jeg gikk.

Rankeipen_73

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email