Rismålstinden 1012 moh
Med sine 1012 meter over havet oppfyller fjellet Rismålstinden såvidt kriteriet for å få være på den eksklusive listen over Skånlandsfjell over 1000 meter. Toppen er den vestligste og sørligste av de over 20 tusenmetringene som finnes i Skånland kommune. Toppen grenser også til nabokommunen Evenes, og på en tur til Rismålstinden vil normalt turen i sin helhet, foregå i Nordlandskommunen. Rismålstinden er en grei topp å bestige, og en har flott utsikt fra toppen, da særlig sørvestover i retning Vestfjorden. Likevel er kanskje turen på vei mot selve toppen, det aller flotteste med denne turen. Her har iallefall jeg funnet et av mine små paradis på jord, ved det idylliske og flotte Nedre Skinnstakkvatnet som en passerer på vei mot Rismålstinden. Her vil en garantert oppnå lykkefølelse, kjenne glede, og oppleve indre ro og harmoni. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Rismålstinden.
–
Startstedet for en tur til Rismålstinden er ved Laksåvatnet i Evenes kommune. For å komme hit følger en E10 i retning Bogen i Ofoten. En tar av E10 midt mellom krysset nederst i Dragvikbakken og krysset ved Osvatnet. Her starter skogsbilveien en skal følge videre opp mot Laksåvatnet. Ved start nede ved E10 er veien sperret med bom. En kan velge å starte turen herfra, men om en betaler en bomavgift på kroner 40,- kan en fortsette opp den godt kjørbare veien, omlag 2,5 kilometer. Denne veistrekningen kalles “Fjellvegen”, og oppe hvor en pent er nødt til å sette fra seg bilen, kalles endepunktet visstnok “Nordkapp”.
–
Ved endepunket/startstedet for turen til Rismålstinden, like vest for Laksåvatnet, er det skiltet med “Klubbfjellvatnet” og “Skinnstakken”. Herfra følger en merket sti forbi Klubbfjellet og videre opp og forbi Svartvatnet. Her er tydelig og meget god sti hele veien, så det er en behagelig vandring oppover som venter en her.
–
Turen opp fra veiens ende ved “Nordkapp” og til en er oppe ved Svartvatnet, byr på drøye 300 høydemeter, men her er så og si ingen skikkelig bratte partier å snakke om. Likevel, oppe ved Svartvatnet venter nå en enda slakere etappe videre bort mot selve fjellet. Men før en får tatt selve toppen nærmere i øyesyn, skal en først over den lille kneika etter Svartvatnet, for å nå la seg imponere over det fantastisk flotte Nedre Skinnstakvatn, som åpenbarer seg i sitt storslåtte og praktfulle vesen. Her er det rett og slett bare uslåelig vakkert på en ellers nydelig sommerdag, og det absolutt åpenbare stedet for en pust i bakken, for en matbit og for litt naturskjønn nytelse.
–
Turen opp til Nedre Skinnstakkvatn er en utrolig flott tur i seg selv, og den er kanskje en av de turene jeg vil anbefale sterkest for turglade familier, og for folk på jakt etter det perfekte sted å tilbringe late, herlige stunder ute i det fri. Turen til Nedre Skinnstakkvatn er en perfekt tur for familien, og et perfekt utgangspunkt for å bestige Rismålstinden. Her er også satt opp en trimpostkasse, hvor en kan sette sitt navnetrekk i boka, mens en nyter omgivelsene til fulle.
–
Nok idyll. Ved Nedre Skinnstakkvatn, altså. På tide å komme seg videre.. Fra vatnet fortsetter en videre, enda et stykke på sti. En passerer vatnet på østsiden, før en fortsetter i lettgått lende videre i retning Luggevatnet. Etter en er kommet nord om Nedre Skinnstakkvatn, forsvinner stien et stykke, men en finner straks den DNT-merkede stien som går mellom Tjeldsundbrua og Øse.
–
Etter en har passert Luggevatnet dreier en så i vestlig retning, før en tar fatt på selve stigningen på vei opp mot selve toppen. Jeg fulgte stigningen opp mot skardet mellom 994 toppen og hovedtoppen til Rismålstinden. Oppe i skardet får en nå flott utsikt sørvestover, mens de siste få høydemetrene nå gjenstår før en er oppe på toppen. Opp av skardet, de omlag 100 høydemetrene som her gjenstår, måtte jeg gå litt ut i ene siden, og noen små berg måtte forseres på vei opp. Et lite klyvetak ble det vel, men dette kan helt sikkert unngås. Iallefall er det ingen vanskeligheter med å komme seg opp her.
–
Vel oppe på toppen er der to varder, og en har som allerede nevnt flott utsikt herfra, da spesielt i sørvestlig retning. Jeg hadde perfekt vær da jeg gikk turen, og jeg tok meg derfor god tid til å nyte øyeblikket på toppen denne dagen. På tur ned av sørryggen igjen, på vei ned til skardet, lot jeg meg friste av den nokså luftige ryggen som fortsetter opp mot 994 toppen. Jeg bestemte meg for å prøve og følge den opp, bare for gøy. Her ble det litt klyving opp ryggen, som var noe eksponert et lite parti. Men ikke verre enn at jeg kom meg greit opp også på 994 toppen. Ryggen blir straks bredere, og etter omlag 10 minutters tid etter jeg startet fra skardet, satt jeg ved den lille varden på den laveste av Rismålstindens to topper.
–
Ned fra 994 toppen fulgte jeg nordøstsiden til jeg var nede igjen på høyde med Luggevatnet. Før jeg fortsatte returen var det ikke til å unngå og kaste seg ut i et av de flotte “bassengene” en finner i tilknytning til Luggevatnet. En kald, men herlig dukkert ble det, før returen ned kunne fortsette denne flotte sommerdagen.
–
Jeg gikk turen min til Rismålstinden den 9. august 2012. Totalt er turen på 17 kilometer, om en starter fra “Nordkapp” og kjører bil til endepunktet her. Går en imidlertid hele veien fra krysset ved E10, blir turens lengde omlag 22 kilometer. I boka “Fra Møysalen til Elgens fot”, hvor også denne turen står beskrevet, står der oppgitt 10-11 timer i tidsforbruk med start fra hovedveien. Selv brukte jeg omlag 4 timer og 30 minutter på turen, fra parkeringen ved endepunktet på “Nordkapp”. Da om jeg ser bort fra turen innom 994 toppen til Rismålstinden, samt mitt aldri så lite bad i bassenget ved Luggevatnet..
–
GOD TUR!

Målet for turen, som her sees lengst bak til venstre i bildet. Til høyre i bildet sees vest-veggen til Litletinden.

Nedre Skinnstakvatnet og Rismålstindens punkt 994. Ved vatnet finner en postkasse med gjestebok i, og turen opp hit kan virkelig anbefales både store og små som liker seg på tur!

Etter at Skinnstakkvatnet er tilbakelagt, blir stien gradvis dårligere, og mer eller mindre fraværende. Men terrenget er lettgått videre herfra.

Straks klar for selve turen opp og til topps. I bildet sees Rismålstindens punkt 994 til venstre, mens en til høyre ser hovedtoppen og høyeste punkt.