Rismålstinden 1012 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Med sine 1012 meter over havet oppfyller fjellet Rismålstinden såvidt kriteriet for å få være på den eksklusive listen over Skånlandsfjell over 1000 meter.  Toppen er den vestligste og sørligste av de over 20 tusenmetringene som finnes i Skånland kommune. Toppen grenser også til nabokommunen Evenes, og på en tur til Rismålstinden vil normalt turen i sin helhet, foregå i Nordlandskommunen. Rismålstinden er en grei topp å bestige, og en har flott utsikt fra toppen, da særlig sørvestover i retning Vestfjorden. Likevel er kanskje turen på vei mot selve toppen, det aller flotteste med denne turen. Her har iallefall jeg funnet et av mine små paradis på jord, ved det idylliske og flotte Nedre Skinnstakkvatnet som en passerer på vei mot Rismålstinden. Her vil en garantert oppnå lykkefølelse, kjenne glede, og oppleve indre ro og harmoni. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Rismålstinden.

Startstedet for en tur til Rismålstinden er ved Laksåvatnet i Evenes kommune. For å komme hit følger en E10 i retning Bogen i Ofoten. En tar av E10 midt mellom krysset nederst i Dragvikbakken og krysset ved Osvatnet. Her starter skogsbilveien en skal følge videre opp mot Laksåvatnet. Ved start nede ved E10 er veien sperret med bom. En kan velge å starte turen herfra, men om en betaler en bomavgift på kroner 40,- kan en fortsette opp den godt kjørbare veien, omlag 2,5 kilometer. Denne veistrekningen kalles “Fjellvegen”, og oppe hvor en pent er nødt til å sette fra seg bilen, kalles endepunktet visstnok “Nordkapp”.

Ved endepunket/startstedet for turen til Rismålstinden, like vest for Laksåvatnet, er det skiltet med “Klubbfjellvatnet” og “Skinnstakken”. Herfra følger en merket sti forbi Klubbfjellet og videre opp og forbi Svartvatnet. Her er tydelig og meget god sti hele veien, så det er en behagelig vandring oppover som venter en her.

Turen opp fra veiens ende ved “Nordkapp” og til en er oppe ved Svartvatnet, byr på drøye 300 høydemeter, men her er så og si ingen skikkelig bratte partier å snakke om. Likevel, oppe ved Svartvatnet venter nå en enda slakere etappe videre bort mot selve fjellet. Men før en får tatt selve toppen nærmere i øyesyn, skal en først over den lille kneika etter Svartvatnet, for å nå la seg imponere over det fantastisk flotte Nedre Skinnstakvatn, som åpenbarer seg i sitt storslåtte og praktfulle vesen. Her er det rett og slett bare uslåelig vakkert på en ellers nydelig sommerdag, og det absolutt åpenbare stedet for en pust i bakken, for en matbit og for litt naturskjønn nytelse.

Turen opp til Nedre Skinnstakkvatn er en utrolig flott tur i seg selv, og den er kanskje en av de turene jeg vil anbefale sterkest for turglade familier, og for folk på jakt etter det perfekte sted å tilbringe late, herlige stunder ute i det fri. Turen til Nedre Skinnstakkvatn er en perfekt tur for familien, og et perfekt utgangspunkt for å bestige Rismålstinden. Her er også satt opp en trimpostkasse, hvor en kan sette sitt navnetrekk i boka, mens en nyter omgivelsene til fulle.

Nok idyll. Ved Nedre Skinnstakkvatn, altså. På tide å komme seg videre.. Fra vatnet fortsetter en videre, enda et stykke på sti. En passerer vatnet på østsiden, før en fortsetter i lettgått lende videre i retning Luggevatnet. Etter en er kommet nord om Nedre Skinnstakkvatn, forsvinner stien et stykke, men en finner straks den DNT-merkede stien som går mellom Tjeldsundbrua og Øse.

Etter en har passert Luggevatnet dreier en så i vestlig retning, før en tar fatt på selve stigningen på vei opp mot selve toppen. Jeg fulgte stigningen opp mot skardet mellom 994 toppen og hovedtoppen til Rismålstinden. Oppe i skardet får en nå flott utsikt sørvestover, mens de siste få høydemetrene nå gjenstår før en er oppe på toppen. Opp av skardet, de omlag 100 høydemetrene som her gjenstår, måtte jeg gå litt ut i ene siden, og noen små berg måtte forseres på vei opp. Et lite klyvetak ble det vel, men dette kan helt sikkert unngås. Iallefall er det ingen vanskeligheter med å komme seg opp her.

Vel oppe på toppen er der to varder, og en har som allerede nevnt flott utsikt herfra, da spesielt i sørvestlig retning. Jeg hadde perfekt vær da jeg gikk turen, og jeg tok meg derfor god tid til å nyte øyeblikket på toppen denne dagen. På tur ned av sørryggen igjen, på vei ned til skardet, lot jeg meg friste av den nokså luftige ryggen som fortsetter opp mot 994 toppen. Jeg bestemte meg for å prøve og følge den opp, bare for gøy. Her ble det litt klyving opp ryggen, som var noe eksponert et lite parti. Men ikke verre enn at jeg kom meg greit opp også på 994 toppen. Ryggen blir straks bredere, og etter omlag 10 minutters tid etter jeg startet fra skardet, satt jeg ved den lille varden på den laveste av Rismålstindens to topper.

Ned fra 994 toppen fulgte jeg nordøstsiden til jeg var nede igjen på høyde med Luggevatnet. Før jeg fortsatte returen var det ikke til å unngå og kaste seg ut i et av de flotte “bassengene” en finner i tilknytning til Luggevatnet. En kald, men herlig dukkert ble det, før returen ned kunne fortsette denne flotte sommerdagen.

Jeg gikk turen min til Rismålstinden den 9. august 2012. Totalt er turen på 17 kilometer, om en starter fra “Nordkapp” og kjører bil til endepunktet her. Går en imidlertid hele veien fra krysset ved E10, blir turens lengde omlag 22 kilometer. I boka “Fra Møysalen til Elgens fot”, hvor også denne turen står beskrevet, står der oppgitt 10-11 timer i tidsforbruk med start fra hovedveien. Selv brukte jeg omlag 4 timer og 30 minutter på turen, fra parkeringen ved endepunktet på “Nordkapp”. Da om jeg ser bort fra turen innom 994 toppen til Rismålstinden, samt mitt aldri så lite bad i bassenget ved Luggevatnet..

GOD TUR!

 

Rismalstinden_01

Ved startstedet “Nordkapp”, like vest for Laksåvatnet.

Rismalstinden_02

Målet for turen, som her sees lengst bak til venstre i bildet. Til høyre i bildet sees vest-veggen til Litletinden.

Rismalstinden_03

Fra start har en god sti og merket led, på vei opp mot Skinnstakkvatnan.

Rismalstinden_04

Rismalstinden_05

Rismalstinden_07

Rismalstinden_09

En særdeles lettgått vandring venter en, opp gjennom skogen, på vei mot Skinnstakkvatnet.

Rismalstinden_11

Ingen ting å si på merkingen på tur til Skinnstakvatnet.

Rismalstinden_12

Passert Klubbfjellet og stien som fører ned til Klubbfjellvatnet.

Rismalstinden_13

På tur opp langs stien, etter å ha dreid litt mere i nordvestlig retning.

Rismalstinden_14

Rismålstindens punkt 994, bak i midten av bildet.

Rismalstinden_15

Det skal noe til å ikke finne frem, på vei mot Skinnstakkvatnet.

Rismalstinden_16

Her har jeg passert vest for punkt 576 og er på tur opp en liten elvedal, i retning Svartvatnet.

Rismalstinden_17

Rismalstinden_18

Ved Svartvatnet. Punkt 758 bak.

Rismalstinden_19

Videre opp mot Skinnstakkvatnet.

Rismalstinden_20

Tok igjen en barnefamile på tur, rett før det går ned mot vatnet.

Rismalstinden_21

Uslåelig vakkert er synet en har foran seg, i det Nedre Skinnstakkvatnet dukker opp.

Rismalstinden_22

Rismalstinden_23

Nedre Skinnstakvatnet og Rismålstindens punkt 994. Ved vatnet finner en postkasse med gjestebok i, og turen opp hit kan virkelig anbefales både store og små som liker seg på tur!

Rismalstinden_24

Rismalstinden_25

Rismalstinden_26

På vei videre mot toppen runder en øst-siden av vatnet, før en fortsetter videre mot Luggevatnet.

Rismalstinden_27

Etter at Skinnstakkvatnet er tilbakelagt, blir stien gradvis dårligere, og mer eller mindre fraværende. Men terrenget er lettgått videre herfra.

Rismalstinden_28

Litt av Øvre Skinnstakvatn, med Litletinden bak.

Rismalstinden_29

Luggevatnet.

Rismalstinden_30

Straks klar for selve turen opp og til topps. I bildet sees Rismålstindens punkt 994 til venstre, mens en til høyre ser hovedtoppen og høyeste punkt.

Rismalstinden_33

Rismalstinden_35

Gikk opp i skardet mellom toppene.

Rismalstinden_36

Rismalstinden_37

Oppe i skardet mellom de to toppene til Rismålstinden, med utsikt vestover.

Rismalstinden_38

På tur opp ryggen til hovedtoppen.

Rismalstinden_40

Gikk litt ut i vest-siden på tur opp.

Rismalstinden_41

Rismalstinden_42

Rismalstinden_43

Rismalstinden_44

Utsikt mot Harstad.

Rismalstinden_45

Noen av de mange Skittendalsvatnan.

Rismalstinden_46

Utsikt mot Skittendalstinden, Øvste Skittendalsvatn og Niingen.

Rismalstinden_48

Utsikt i retning Vestfjorden.

Rismalstinden_50

På vei ned av ryggen, med 994-toppen i bildet.

Rismalstinden_51

For artighets skyld, bestemte jeg meg for å prøve å klyve ryggen opp til punkt 994.

Rismalstinden_52

Opp ryggen.

Rismalstinden_55

Bare spaserturen igjen, bort til punkt 994 i bildet.

Rismalstinden_58

Ved varden på punkt 994.

Rismalstinden_59

Tilbake mot toppen av Rismålstinden.

Rismalstinden_60

På vei ned fra toppen.

Rismalstinden_62

Sporene mine i snøen, på vei ned fra punkt 994.

Rismalstinden_64

Rismalstinden_66

I det varme sommerværet var det helt på sin plass med en liten dukkert, i et av de mange “bassengene” i området.

Rismalstinden_67

Rismalstinden_69

Ned mot Skinnstakkvatnet. En fornøyelse å vandre ned her.

Rismalstinden_70

Rismalstinden_72

Rismalstinden_73

Rismalstinden_75

Et siste tilbakeblikk mot vakre, Nedre Skinnstakvatn. Et lite paradis på jord, helt klart.

Rismalstinden_76

Svartvatnet.

Rismalstinden_79

På vei ned med Narvik -og Ballangen-fjell bak.

Rismalstinden_80

Rismalstinden_81

Ned mot Laksåvatnet og startstedet.

Rismalstinden_82

Rismalstinden_86

Rismålstinden, tatt med zoom, halvannen kilometer fra E10 i retning Kvitfors.

Rismalstinden_87

Ruten jeg gikk. På dette kartet sees første etappe opp mot Svartvatnet.

Rismalstinden_88

Ruten jeg gikk. På dette kartet sees etappen nord for Svartvatnet. Grønn strek på retur.

Rismalstinden_89

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email