Sandfjellet 1115 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Langs kommunegrensa mellom Skånland og Gratangen i Sør-Troms finner en kremtoppene på rekke og rad. En av toppene her er det 1115 meter høye Sandfjellet. Flottest av toppene i området er Sandfjellet ikke. Men sett fra enkelte steder så ser denne toppen rett og slett helt fabelaktig ut. Dette gjelder spesielt om en ser toppen sørfra. Da jeg besøkte Revtind første gang, i 2011, fikk jeg studert Sandfjellet fra beste vinkel, da jeg var i ferd med å ta meg opp på Revfjellet via Revdalen i Skånland. Herfra sees toppen som en skikkelig peak. I tillegg imponerer toppen sett fra andre siden av Ofotfjorden! Fra Narvik-området skiller Sandfjellet seg ut fra alle andre topper i området. Det finnes ikke så veldig mange aktuelle ruter til topps på Sandfjellet ettersom de fleste sidene til fjellet er bratte, og de fleste dalene på vei mot fjellet er krevende å gå. Det beste alternativet for en tur opp på Sandfjellet er å bestige toppen fra sørvest, for så å følge toppryggen fra nordvest. Selve turen til Sandfjellet er ikke vanskelig i det hele tatt, men et lite parti på noen få høydemeter, like før en er oppe på toppryggen til Sandfjellet, kan nok oppleves som noe krevende for enkelte. Selv syntes jeg disse få metrene med klyving var litt småekkel på de ikke knusktørre steinene, hvor det også er et aldri så lite innslag av mose. Bortsett fra dette ene, korte partiet, er turen ellers helt grei. Store deler av turen til Sandfjellet går etter samme rute som en vanligvis følger om en vil avlegge Revtind et besøk. Denne ruta er nå merket og en kan bare ved å følge merkinga til Revtind, enkelt ta seg opp til foten av Sandfjellet, som er nabofjellet til fjellet med de velkjente “reveørene”. Disse to toppene kan en om ønskelig enkelt kombinere i samme turen, da avstanden toppene i mellom, ikke er på mere enn omlag 2 kilometer i luftlinje. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Sandfjellet.

Det greieste startstedet for en tur til Sandfjellet er ved den store parkeringslommen omtrent midtveis på tur rundt Saltvatnet i Skånland kommune. Fra Harstad følges veien til Grov. Herfra følges vei 829 videre til en kommer til Saltvatnet. Startstedet er enkelt å finne da det på utkjørselen er satt opp en infotavle om Saltvatnet. På utkjøringen er det god plass til å parkere noen biler.

Rett på andre siden av veien ser en nå det lille skiltet som står der hvor stien starter. Skiltet er merket med “tursti Olderdalen” og er satt opp av Nova turlag, som har merket ruten opp gjennom skogen og videre inn Leaibevaggi og forbi Oldervatnet.

I starten er stien av bra kvalitet og en har blåmaling i trær som gjør det enkelt å finne frem. Et stykke opp i skogen står der plassert et par små skilt, det ene merket med Sollia. Dette er stien en følger opp og ned om en starter fra den store parkeringslommen ved Saltvatnet. Om du følger den andre stien ned ved stidele her, kommer du bare ned til hovedveien litt lengre vest.

Omlag midtveis på tur opp gjennom skogen blir terrenget noe mere knotete, med en del høye bregner, liggende rasskog og ellers bare litt tettere vegetasjon. Her er heller ikke stien av ypperste kvalitet, men blåmaling i trær også her, sørger likevel for at også dette partiet går greit å komme seg gjennom.

Opp siste del av skogen blir det igjen lettere og mere oversiktlig å gå, og en får nå etterhvert litt sikt inn i retning Leaibevaggi, mot Oldertinden ovenfor seg, og mot Revtind-massivet i sørøst. Etter en god time eller drøyt det, er skogen tilbakelagt og en kan ta fatt på en særdeles lettgått etappe videre inn dalen i retning Oldervatnet.

På vei inn dalen spaserer en langs med og forbi Oldertinden, på god sti, som også her er merket med blått og etterhvert rød maling på steiner. En runder nordøst for Oldervatnet før en runder sør for Sandfjellets punkt 1044. I det en har rundet sør for punkt 1044 kommer toppen av Sandfjellet til syne. Fra start og hele veien opp hit er ruten en følger identisk med ruten til Revtind.

Videre opp fra den lille dalen nordvest for punkt 855 sikter en seg bare inn mellom toppen til Sandfjellet og punktet nordvest for toppen, og følger sørvest-siden av Sandfjellet på vei opp.

Når en er oppe mellom selve toppen og punktet midt mellom toppen og punkt 1044 står en ovenfor turens mest krevende parti. Det ser ikke vanskelig ut i det hele tatt sett fra avstand, men et lite parti på noen få høydemeter kan nok her oppleves som noe eksponert eller ekkel, særlig gjelder dette om en tar turen når underlaget her er vått.

Etter et par klyvetak er en oppe på toppryggen på Sandfjellet, hvor det nå bare gjenstår noen få meter bort i sørøstlig retning til høyeste punkt. Fra toppen av Sandfjellet har en langt fra den råeste utsikten i denne regionen, da det rundt om er flere høyere topper som “stjeler” en god del av utsikten herfra. Men å si at utsikten er dårlig blir feil det også! Fra toppen av Sandfjellet har punkt 1044 lengst nordvest på massivet i allefall endret karakter til noe langt bedre, enn sett på vei inn Leaibevaggi.

Om en besøker Revtind kan en som allerede nevnt innledningsvis, enkelt kombinere denne turen med et besøk på Sandfjellet, eller motsatt. Beregner du et par timer ekstra får du enkelt tatt turen oppom begge toppene i en og samme tur.

Retur følger samme vei som opp, men har en god tid kan jeg anbefale en tur bortom det flotte Eidevatnet. Kanskje er det fisk å få her også?

Totalt er turen til Sandfjellet på omlag 14 kilometer og 1150 høydemeter. Tidsforbruk på turen min var på omlag 5 timer totalt.

sandfjelet-3651

Oldertinden og Sandfjellet (i midten av bildet), sett fra veien på vei mot startstedet.

sandfjelet-3652

Sandfjellet med zoom. Toppen i midten og 1044 nærmest.

sandfjelet-3653

Ved startstedet ved nordenden av Saltvatnet.

sandfjelet-3654

Huva, som er en del av Revtind-massivet, sett fra startstedet.

sandfjelet-3657

Nova turlag har satt opp skilt ved stistart, som starter rett opp fra fylkesvei 829.

sandfjelet-3659

Fasiliteter på plass allerede etter 50 meters gange..

sandfjelet-3661

Nova turlag har fått gjort en solid forbedring av merkingen opp gjennom skogen, noe en skal være veldig glad for, på tur opp her..

sandfjelet-3662

Ved stien som kommer opp fra Bakkejordvika. Jeg fulgte stien som er merket Sollia.

sandfjelet-3663

Klar for en heller grusom etappe videre opp gjennom skogen..

sandfjelet-3665

En vill og frodig skog venter den som tar turen til Sandfjellet eller Revtind.

sandfjelet-3666

Liggende rasskog, blom og bregner. Nydelig.. Stien går midt i bildet.

sandfjelet-3669

Ferdig med den tetteste vegetasjonen.

sandfjelet-3670

sandfjelet-3672

sandfjelet-3675

Skogshelvette har en endskap, heldigvis.. Etter en times vandring, eller drøyt det, er en gjennom den kjipe første etappen.

sandfjelet-3676

Sandfjell-massivet og Revtind kommer endelig til syne.

sandfjelet-3678

sandfjelet-3680

Oldertinden.

sandfjelet-3681

Herfra og til en er ferdig med den lille gjenstående vegetasjonen i bildet, er det helt greit å gå. Det verste er tilbakelagt.

sandfjelet-3682

sandfjelet-3683

sandfjelet-3685

Etter en kjip etappe gjennom skogen venter heldigivs en svært behagelig spasertur videre inn til Sandfjellet.

sandfjelet-3687

Revtind.

sandfjelet-3689

Sandfjellets punkt 1044 i midten av bildet.

sandfjelet-3691

Oldertinden.

sandfjelet-3693

sandfjelet-3694

Oldervatnet.

sandfjelet-3696

sandfjelet-3706

I ferd med å runde 1044.

sandfjelet-3708

Toppen av Sandfjellet.

sandfjelet-3712

sandfjelet-3716

sandfjelet-3719

I retning sør og Narvik by.

sandfjelet-3721

Sandfjellets punkt 1044 har forandret karakter betraktelig i forhold til hvordan toppen fremstår sett fra vest.

sandfjelet-3722

Det ser på litt avstand ut som grei skuring opp til toppryggen, noe det ikke fullt ut er i virkeligheten.

sandfjelet-3724

Partiet opp mot toppryggen kan nok opplelves som litt ekkel for enkelte.

sandfjelet-3725

Melladalen.

sandfjelet-3726

I bildet sees Urfjellet nærmest, samt toppene Tretinden og Nonsfjellet, med ryggen videre mot Kvannto.

sandfjelet-3727

1044 og den midterste av Sandfjellets tre høyder.

sandfjelet-3728

Opp turens vanskeligste parti.

sandfjelet-3730

Høyeste punkt på Sandfjellet.

sandfjelet-3732

På tur bort langs toppryggen.

sandfjelet-3733

sandfjelet-3737

sandfjelet-3748

Gratangen.

sandfjelet-3750

Revtind med sine “reveører”. For den spreke kombineres disse to toppene fint i en og samme turen.

sandfjelet-3751

Mot vest.

sandfjelet-3753

Utsikt nordover.

sandfjelet-3758

Gått toppryggen tilbake og er klar for de få høydemetrene som kan oppleves som litt ekkel.

sandfjelet-3760

sandfjelet-3763

Sandfjellet har bratte sider mot nord.

sandfjelet-3769

Partiet ned fra toppryggen. En skal i allefall passe seg for kanten her.

sandfjelet-3770

sandfjelet-3772

Utsikt mot Narvik-fjellene.

sandfjelet-3779

Tilbake på den merkede leden til Revtind. I bildet sees toppen av Oldertinden.

sandfjelet-3782

sandfjelet-3783

sandfjelet-3784

Oldervatnet.

sandfjelet-3789

Nonsfjellet og det flotte Eidevatnet.

sandfjelet-3791

sandfjelet-3794

sandfjelet-3797

sandfjelet-3808

Så gjensto til slutt bare etappen ned gjennom skogen.

sandfjelet-3811

sandfjelet-3815

I den kjipeste delen av skogen..

sandfjelet-3817

sandfjelet-3818

sandfjelet-3821

Tilbake nede ved startstedet.

sandfjelet-4001

Ruten jeg gikk.

sandfjelet-4002

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email