Segla 640 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

“Segla stiger majestetisk 639 meter nesten loddrett opp av havet og er et “must” hvis man skal på topptur på Nord-Senja.” Dette står det skrevet innledningsvis om turen hit, om man leser på senja-online.com. Jeg får vel på mange måter si meg enig i utsagnet. Segla må bare oppleves! Turen til topps kan knapt nok betegnes som en topptur, da man omtrent er oppe på toppen før man har rukket å bli varm i trøya. Med 1,9 kilometer til topps er i allefall Segla en av de absolutt korteste toppturene jeg noen gang har beskrevet. Høydemetrene opp tas med andre ord effektivt, og selv om turen i seg selv ikke oppleves som det helt store, venter opplevelsen likevel på toppen. Her stuper det nemlig styggbratt rett ned i Mefjorden, og er du så tøff å stikke hodet ditt over kanten her, garanterer jeg deg at du vil kjenne suget! Selv hadde jeg store problemer med å se over kanten her, og jeg er langt i fra blant de mest høyderedde.. Er du på Senja en finværsdag og har et par timer til rådighet, kan turen opp på Segla lett anbefales. Vil du derimot oppleve stillheten og roen helt for deg selv, er Segla et dårlig valg. Her vil du nemlig, garantert, møte på andre som er sugen på fin utsikt, adrenalinkick og sug i magen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Senjas mest besøkte topp.

Startstedet for en tur opp på Segla er ved skolen i Fjordgård. Da vi var i Senjahopen for å spise pølse og is etter den fantastisk flotte turen vår til Barden tidligere på dagen, spurte jeg hun som jobbet her om skolen og startstedet til Segla. Jeg var redd jeg ikke skulle finne det. For å si det sånn, finner du Fjordgård, finner du også skolen og startstedet til Segla.. Fra Silsand følges Fv. 861 og senere 862 mot Senjahopen og Mefjordvær. Oppe på Mefjordbotneidet tar du av og følger veien ut til Fjordgård. Fra Finnsnes er der rundt 55 kilometer til startstedet.

Vel fremme ved startstedet er det god plass til å parkere, og en finner her infotavle om turen ved turstart. Fra start følges en grusvei opp gjennom skogen før en etterhvert fortsetter langs godt merket sti. Går du turen en finværsdag om sommeren vil du som nevnt tidligere, alltid treffe på andre på vei opp eller ned her. Etter en flat start på turen starter etterhvert stigningen opp mot den langsgående ryggen som går hele veien mellom Segla og Barden. Vel oppe her gjenstår nå bare stigningen opp selve “seilet”. Opp her venter omlag 350 høydemeter som i snitt er 30 grader pluss. En ekstremt godt opptråkket sti tar deg likevel enkelt opp sørøst-flanken av Segla og til topps. Like før toppen er der et luftig parti, men her er du ikke “nødt til” å bevege deg ut på kanten om du ikke ønsker det. Etter å ha forsert dette partiet, ser du nå toppunktet.

Da jeg og min datter ankom toppen av Segla rundt 21.00 på kvelden, ble vi tatt i mot med allsang og vaiende flagg.. “Å, eg veit meg et land”, runget det ut av noen godt voksne damer, som nokså sikkert lot seg imponere av den flotte utsikten herfra. For det er vakkert! Fra toppen har en nydelig utsikt ut Mefjorden og Øyfjorden. Midt mellom disse to fjordene kan en la seg imponere av alle de flotte Kongene, både den “inste”, den “midtre” og den “yste”. Etter at sangen hadde stilnet på toppen, fikk min lille venn overta det enorme norske flagget av en hyggelig dame fra Trøndelag. Det var en nokså stolt pappa som denne gang fikk forevige toppbildet av sin lille jente, med flagg i hånda..

Etter å ha sett utfor kanten, kjent på det ubeskrivelige suget, spist og kost oss på toppen ei stund, satte vi i gang med returen. Etter å ha glemt å tracke spor på tur opp, og også glemt å slå på GPS`n før vi startet å gå ned igjen, ble det en liten bonustur opp og til topps, da jeg heldigvis kom på dette et stykke ned i lia. Da jeg var tilbake, midtveis nede på ryggen, så jeg min datter gå midt mellom de to snille damene som gledelig hadde tatt på seg oppgaven med å passe på henne, mens faren gikk opp igjen. De to eldre damene skulle forøvrig sove ute denne natten, på ryggen mellom Segla og Barden. Vil tro opplevelsen ble innenfor kategorien “nydelig”. Vi ønsket i allefall god natt og tuslet videre ned mot bilen og startstedet. En fantastisk dag på Barden, Segla og Senja gikk nå mot slutten for en dyktig sliten jente og en enda mer imponert pappa. Jeg skal definitivt tilbake. Og med tid og stunder håper jeg at vi begge to er tilbake sammen på vakre Senja igjen..

TURDATA:

Turlengde: 4 kilometer

Høydemeter: 580

Tidsforbruk: 2 timer

Turdato: 30. juni 2016

Last ned GPX-turlogg

 


Se 3D versjon av ruta under. Bruk muspekeren for å dra rundt, og scrollhjulet for å zoome inn. Visning er av retur.

Segla-00675

Ina klar ved det merkede startstedet til Segla.

 

Segla-00677

Starten av turen foregår langs en nokså veletablert vei.

Segla-00680

Segla-00684

I retning sør og Barden, som vi besøkte bare timer før turen vår til Segla.

segla-00685

Ørnfjorden, med Tustern bak i midten av bildet.

segla-00687

Over på den meget så veletablerte stien..

segla-00688

Ina ser med skrekk og gru opp mot ryggen vi skal opp;) En tur til Barden tidligere på dagen kjentes nok bra i småfotan til min lille venn..

segla-00691

segla-00693

Skardet en skal opp sees her til venstre i bildet.

segla-00696

Godt merket på tur opp mot ryggen.

segla-00699

Ina opp turens første nevneverdige stigning.

segla-00702

Vi nærmer oss skardet og ryggen, som her sees midt i bildet.

segla-00703

Utsikt ned mot Fjordgård og startstedet. Like til venstre for midten av bildet sees Kyle som jeg besøkte senere på sommeren.

Segla-00704

Barden og Breidtinden, definitivt to av Senjas aller flotteste turer!

Segla-00707

Ina har tatt fatt på første del av ryggen opp mot Segla.

Segla-00708

segla-00712

Også opp ryggen har man god sti å følge. Nede til venstre sees litt av Mefjorden.

segla-00713

Opp siste del av ryggen, som er jevnt over 30 grader pluss.

segla-00719

segla-00720

Ina tar seg en velfortjent hvil like under toppen. Her er det særdeles luftig ned mot Mefjorden..

segla-00721

Vi er oppe og kan se flagget og postkassen på toppen.

segla-00726

Den desidert sprekeste av alle på Senja denne dagen, har mottatt flagget ved toppunktet på dagens andre besøkte topp..

Segla-00730

Flotte topper i nordvest, hvor vi blant annet finner diverse Konger.. Til venstre sees Mefjorden og til høyre Øyfjorden.

Segla-00731

Utsikt mot Stavelitippen og Husøy.

Segla-00732

Utsikt ned mot Fjordgård, Ørnfjorden og Trælvika.

Segla-00733

Magisk kveldslys over vakre Mefjorden!

Segla-00734

Utsikt mot Senjahopen og Mefjordvær.

Segla-00735

En del av gjengen som var samlet på toppen under oppholdet vårt her.

Segla-00736

Ina tar fatt på dagens siste retur. Mellom Barden og Breidtinden sees en blankstille Mefjord..

Segla-00737

Kveldssola speiler seg i Mefjorden. Til høyre i bildet sees den loddrette veggen til Segla..

Segla-00738

Segla-00742

Ina i følge med de hyggelige damene som “tok vare på henne” mens jeg sprang opp for å sikre spor fra turen. Til venstre sees de to toppene Keipen og Grytetippen, som jeg besøkte senere på sommeren. I høyre billedkant sees toppen vi besøkte tidligere på dagen.

Segla-00744

Mens noen er på tur ned, er andre stadig på vei opp..

Segla-00747

Vi er kommet ned av ryggen og har her tatt fatt på etappen ned fra skardet.

Segla-00749

Ina mens hun utfører noen små Yoga-øvelser, her med Grytetippen som flott bakteppe;)

Segla-00751

En siste transportetappe gjenstår tilbake ned til startstedet.

Segla-00753

Segla-00755

Segla sett fra den lille slalombakken i Fjordgård, etter endt tur.

Segla-00669

Segla og Mefjorden sett fra veien på tur mot Senjahopen.

Segla-00670

Segla med zoom.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email