Skittendalstinden 1306 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Skittendalstinden er et fjell beliggende helt sør i Skånland kommune, ikke langt fra fylkesgrensen mellom Nordland og Troms. Massivet med de to toppene til Skittendalstinden er begge godt synlige blant annet fra Harstad, hvor de begge ruver godt i terrenget. Med sine 1306 meter over havet er Skittendalstinden det høyeste fjellet i og rundt Skånlands-området. De nærmeste høyere toppene er Sipmolvàrri i Ballangen, på andre siden av Ofotfjorden, og i Troms fylke er Læigastind i Gratangen, nærmeste høyere topp. Begge disse nevnte med en avstand på godt over 3 mil i luftlinje fra Skånlands kommunetopp. En tur til Skittendalstinden er en grei og overkommelig tur for de med litt fjellerfaring fra før, mens den nok kanskje ikke er toppen en bør satse på om en er veldig lite turvant. Under vår tur til Skittendalstinden var vi også innom naboen Litletinden (1134 moh), som er Evenes kommunes høyeste topp. Her er turbeskrivelsen fra turen vår innom disse to kommunetoppene på hver sin side av fylkesgrensa.

Det greieste startstedet for en tur til Skittendalstinden, (og Litletinden), er ved Dragvik noen kilometer sørvest for Bogen i Ofoten. For å komme hit følges E10, og en drøy kilometer før/etter kaia i Bogen, (alt etter som), tar en av E10 og følger den kommunale veien noen  hundre meter opp i retning Storelva. Ved startstedet ved elva står det en infotavle, og her er muligheter for å parkere et par biler i veikanten.

Ved start går en først gjennom grinda som står her, før en så følger ytterkanten av jordet som ligger her. En kommer ganske umiddelbart inn på en traktorvei, før en igjen skal passere gjennom en ny grind før en starter stigningen opp gjennom skogen.

Opp skogen får en raskt pulsen opp, da det er relativt bratt stigning opp langs Storelva. Etappen opp gjennom skogen går på type meget god sti, og etter omlag 150 litt bratte høydemeter, slaker det nå ut videre opp i retning Renskvannto. Oppe over den bratte første kneika, fortsetter en så på den omlag 2 kilometer lange etappen langs vestsiden av Stortinden, og videre opp til det lille vannet ved Renskvannto. Itillegg til god sti er det også vardet langs trasèen her.

Oppe ved Renskvannto, på omlag 500 moh, står der en trimpostkasse, og her krysser en elva som renner ut ved utløpet av vatnet. Veien videre til Litletiden er herfra vardet, og enkleste vei opp til toppen får en om en følger terrenget videre inn i retning nordøst, og skaret vest for Åslettvatnet. Videre følger en siden opp i nordlig retning, også her vardet, før en dreier mot vest opp mot toppryggen til Litletinden. En skal opp på ryggen litt nord for høyeste punkt, før en rusler det siste stykket på toppryggen i sørlig retning bort til toppvarden.

Et litt morsommere, men noe mere luftig alternativ å bestige Litletinden på, er å følge sørryggen opp og til topps. Dette alternativet gikk vi for under vår tur til Litletinden, og gir også en noe kortere etappe totalt. På nettstedet hinnoy.no står der å lese at turen opp langs sørryggen til Litletinden til dels er utrolig luftig, og at det er en smal, smal egg like før toppen. Videre står det å lese at dette ikke er ruten for de med høydeskrekk. Dette er utsagn jeg ikke vil si meg helt enig i. Sistnevnte kan jeg kanskje til dels være enig i, men for de med normal høydeskrekk er partiet opp her greit overkommelig. For fjellvante personer er det iallefall ikke noe problemer å gå her, og det er aldri noe vanskelig opp her. På denne turen hadde jeg med meg en kar som aldri før hadde gått på fjellet(!) Han kom seg opp uten problemer. Men så er han av det solide slaget på alle måter, også da..

Uansett rute opp til Litletinden, skal en først avlegge Skittendalstinden et besøk, er det nesten for dumt å ikke legge turen innom den litt lavere kommunetoppen, Litletinden. Det tar en halvtime til en time ekstra. Ikke noe mere.

På toppen av Litletinden tok vi de obligatoriske toppbildene ved varden, før vi satte kursen ned østsiden av Litletinden, på herlig sommerslusj. Drøye hundre høydemeter var unnagjort på få sekunder, og vi kunne rette blikket mot dagens hovedtopp, Skittendalstinden. Fra Litletinden må en ned omlag 350 høydemeter, før en igjen kan begynne å ta for seg av høydemetrene. Videre mot Skittendalstinden er turen ikke merket, men en skal bort vest for den bratte søreggen, og følge vestsiden av Skittendalstinden opp. Opp her står en ovenfor turens bratteste parti, opp de knappe 300 høydemetrene en må opp før en er oppe på ryggen.

For min godt trente venn, uten fjellerfaring fra før, gikk etappen opp den relativt bratte vestsiden overraskende bra. Men vel oppe på ryggen hvor det flater ut videre det siste stykket opp til selve toppen av Skittendalstinden, var det en småsliten ung herremann som så frem til å nå toppen.

Den siste drøye halve kilometeren som gjenstår langs ryggen, er som rene sjarmøretappen å regne, selv om de fleste nok her vil kjenne seg dyktig sliten. Vel oppe på toppen av Skittendalstinden blir en møtt av varden som står her, hvor det også var lagt ut bok, signert blant andre Eirik Steinli og Tommy Frantzen.

Fra toppen har en fantastisk utsikt! Den noe uilgjengelige Pungdalstinden like nordøst er nå svært så nærme. En kan atter en gang konstatere at Møysalen er høyeste topp i det vestlige riket. En kan se ut den evige Vestfjorden hvor det aldri noen gang ender. Og en kan la seg imponere over det utrolig flotte øvste Skittendalsvatnet, som glinser i sola vel 800 meter lengre nede. På toppen av Skittendalstinden vil alle kjenne på godfølelsen. Garantert. Her får en kjenne på at en virkelig har besteget fjell!

Etter en times tid på toppen, med matpause og tid til refleksjon, litt feiring og ellevill jubel, gjorde vi omsider klart for den lange returen ned fra denne flotte kommunetoppen i Skånland. Bortsett fra at vi droppet en tur til innom Litletinden, fulgte vi samme vei ned igjen. På vei ned, etter å ha tilbakelagt den slake ryggen ned fra toppen, stoppet vi opp for å la oss imponere av de omlag 200 loddrette metrene på fjellets sørside, samt for å studere den ene stupbratte renna som går her. Denne renna døpte vi for “gullrainna”, pga dens rød-gullaktige farge.

Vel nede av den bratte vestsiden, på vei over det flate partiet på omlag 800 moh, ble fristelsen av et isbad vel stort for undertegnede.. Ved det lille vatnet, som var delvis islagt denne augustdagen, var det bare å kaste skjorta. Det eneste som ikke ble tatt av var skoene, noe jeg angret som en hund på etterpå.. Jeg tok meg ut på et av flakene, og vips var isbadet et faktum. Uslåelig friskt kan en si. Nærmest iskaldt..! De neste 2 kilometrene, som foregikk på snø, viste seg fort å bli et aldri så lite sant mareritt med de søkkvåte skoene på..! Kjente knapt mine egne tær da vi endelig var tilbake nede ved Renskvannto. Jeg angret ikke på isbadet, men moralen er at neste gang tar jeg av meg skoene..

 –

Vel nede ved bilen igjen var det to slitne, men meget fornøyde karer som kunne takke hverandre for en herlig tur, denne flotte augustdagen. Totalt brukte vi bortimot 11 timer av denne dagen på tur, mens vi nok brukte opp i mot 8 timer i ren gangtid. Totalt er denne turen, som vi gikk den, på omlag 18 kilometer og rundt 1800 høydemeter. Turen ble gått den 7. august 2012. Turen til Skittendalstinden er en kjempeflott tur jeg gjerne anbefaler andre. Selv blir jeg nok helt sikkert å besøke Skånlands tak også ved en senere anledning.

SkDalstind_01

Ved startstedet i Dragvik.

SkDalstind_02

Det lille jordet en følger kanten av fra start.

SkDalstind_03

På stien som tar en opp langs Storelva.

SkDalstind_04

Oppe av det bratte partiet gjennom skogen. Herfra fortsetter en på sti videre inn til Rennskvannto.

SkDalstind_05

Børre på vei gjennom krattet, med Ofotfjorden i bakgrunnen.

SkDalstind_06

Stort sett ferdig med skogen, og på vei mot Rennskvannto. Litletinden i midten av bildet.

SkDalstind_07

Litletinden sett like før en er oppe ved Rennskavnnto.

SkDalstind_08

SkDalstind_09

Oppe ved Rennskvannto, hvor det står utplassert en trimpostkasse.

SkDalstind_10

Toppen av Niingen viser seg frem, sett fra Rennskvannto.

SkDalstind_11

Niingen tar seg greit ut herfra.

SkDalstind_12

Ryggen til Litletinden, som vi valgte å følge på vei opp til toppen.

SkDalstind_13

SkDalstind_14

SkDalstind_15

Rismålstinden, vakre Skinnstakkvatnan og Luggevatnet.

SkDalstind_16

På vei opp ryggen. Undertegnede sees her, for de med gode øyner, omtrent midt i bildet.

SkDalstind_17

SkDalstind_18

Siste biten bort og til topps.

SkDalstind_19

SkDalstind_20

SkDalstind_21

SkDalstind_22

Børre på toppen av det høyeste punktet i Evenes.

SkDalstind_23

Utsikt mot sørvest.

SkDalstind_24

I retning nord.

SkDalstind_25

Mot øst/nordøst.

SkDalstind_26

Børre i gang med sin effektive seilas ned fra Litletinden.

SkDalstind_27

Kursen er satt mot neste topp for dagen, som her sees i bildet.

SkDalstind_28

På vei mot dagens andre kommunetopp, Skittendalstinden.

SkDalstind_29

SkDalstind_30

Fulgte siden opp, like til venstre for midt av bildet.

SkDalstind_31

SkDalstind_32

Vi rundet bratta til høyre og gikk opp omtrent midt i bildet.

SkDalstind_33

SkDalstind_34

Børre i gang med høydemetrene opp mot Skånlands “tak”.

SkDalstind_35

SkDalstind_36

SkDalstind_38

Noen svært så etterlengtede vanndråper sikres for ferden videre.

SkDalstind_39

SkDalstind_40

Opp mot toppryggen.

SkDalstind_41

Dagens første besøkte topp.

SkDalstind_42

Klar for siste etappe opp langs toppryggen.

SkDalstind_43

SkDalstind_44

Børre på vei opp ryggen med Niingen bak.

SkDalstind_45

SkDalstind_46

Tommel opp for Skittendalstinden.

SkDalstind_47

Unge Lund på toppen av regionens høyeste topp.

SkDalstind_48

Mot naboene Pungdalstind, Grindalstind og Villdalsfjellet.

SkDalstind_49

Mot Skittendalstindens punkt 1298, med Senja, Drangen og Andørja bak.

SkDalstind_50

Som fra stort sett alle andre topper i regionen sees Møysalen også herfra. Bildet er tatt med zoom.

SkDalstind_51

Utsikt ned til Øvste Skittendalsvatnet, beliggende 800 meter lengre nede.

SkDalstind_52

Børre fornøyd med å ha besteget sine aller to første topper over tusen meter. Sprekt gjort!

SkDalstind_53

Gjesteboka på toppen, med forord og det hele..

SkDalstind_54

Ryggen en følger et stykke på vei ned.

SkDalstind_55

SkDalstind_56

On the edge..

SkDalstind_57

Den stupbratte veggen sørøst for toppen, med Niingen til høyre i bildet.

SkDalstind_58

Børre (til venstre i bildet), blir liten i selskap med denne bratte veggen.

SkDalstind_59

Toppen til venstre, og ryggen vi fulgte opp og ned til høyre i bildet.

SkDalstind_60

SkDalstind_61

Skittendalsvatnan.

SkDalstind_62

Nede av bratta var det bare å sette kurs tilbake i retning Litletinden.

SkDalstind_63

Unge Lund får seg noen gratis høydemeter også ned fra Skittendalstinden.

SkDalstind_64

SkDalstind_65

Undertegnede vel nede fra Skittendalstinden.

SkDalstind_66

Tilbake mot Skittendalstinden.

SkDalstind_67

Vet ikke hva som gikk galt, men her fikk hvertfall undertegnede en ganske så småvill idè..

SkDalstind_68

Mulig jeg ikke hadde fått tatt helgevasken, husker ikke helt..

SkDalstind_69

Ordnet meg likegodt et eget flak..

SkDalstind_70

Så ramlet jeg uti..

SkDalstind_71

Da var det likegodt bare å gi tommel opp..

SkDalstind_72

Så var det klart for nye eventyr på isen..

SkDalstind_73

Det endte slik. Forfriskende var det i allefall..

SkDalstind_74

Etter mitt ikke-planlagte isbadeshow, var det på tide å sette kursen hjemover.

SkDalstind_75

Børre beundrer Skittendalstinden en siste gang.

SkDalstind_77

SkDalstind_78

SkDalstind_79

SkDalstind_80

Skånlands-topper på rekke og rad.

SkDalstind_81

På vei ned mot Renskvannto. Stortinden nærmest i bilde.

SkDalstind_82

Nede ved Renskvannto.

SkDalstind_83

SkDalstind_84

Etter en lang, men herlig tur på fjellet, var vi nede ved startstedet igjen rundt elleve på kvelden.

SkDalstind_85

Ruten vi gikk. (Etappen opp til Litletinden.)

SkDalstind_86

Ruten videre fra Litletinden til Skittendalstinden.

SkDalstind_87

Startsted og de to toppene merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email