Storfjellet 1091 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Storfjellet, som her beskrives, er et fjell beliggende like i nærheten av Frihetsli i Dividalen i Målselv kommune. Storfjellet er en slak og enkel topptur og veldig grei å gå enten det er sommer eller vinter. Toppen ligger akkurat innenfor Øvre Dividal nasjonalpark, som ble opprettet i 1971 og senere utvidet i 2006. Mens området i øst domineres av et rolig og småkupert viddeterreng, ruver derimot en av fylkets aller største kjemper i vest, nemlig det 1717 meter høye fjellet Njunis. Her er turbeskrivelsen fra min tur til denne, i Innlands-målestokk, lave og beskjedne fjelltoppen.

Startstedet ved Kvennelva finner en omlag halvannen kilometer før en ankommer Frihetsli, på vei inn vakre Dividalen. Startstedet er det samme som en benytter om en vil ta turen til Dærta-hytta, en av turlagets mange og flotte hytter på Innlandet. Jeg parkerte bilen ved den lille parkeringen som er her. Her var ikke brøytet da jeg tok turen i april, men lite snø gjorde at jeg likevel fikk bilen av veien.

Fra start fulgte jeg den merkede ruta til Dærta, som følger sørsiden av Kvennelva på tur opp gjennom skogen. Med store mengder snø i Midt-Troms, var forbauselsen enorm over hvor utrolig snøfattig området rundt Dividalen var denne dagen. På tur opp langs den godt merkede trasèen, mellom gamle, vakre furutrær, var det til tider problematisk å finne nok snø for en skigående mann på tur. Tydeligvis veldig lokalt hvor snøen legger seg.

Lengre opp av skogen følges en tydelig rygg på tur opp mot omlag 600 moh, og denne etappen er turens bratteste parti, uten at det noen gang blir veldig bratt. Oppe av det bratteste partiet dreier en i rett østlig retning, mens en runder ryggen til Anaskåla. Etterhvert kommer Storfjellet til synet, og herfra har en drøye 3 kilometers gange igjen til toppen, hvorav to av de foregår i særdeles slakt terreng.

Under min tur til Storfjellet var flere av de små vardene langs ruta til Dærta, godt synlige, og steiner var nesten like fremtredene som det lille snølaget som lå. Skikkelig vindpåvirket og avblåst det meste, hele veien til topps. Spesielt ille var det opp de omlag 100 høydemetrene som blir litt brattere, opp siste partiet før toppen.

Oppe på toppen ble jeg usikker på hva som var høyeste punkt, etter å ha studert kartet litt for dårlig på forhånd. Det resulterte i en kilometers ekstra gange tur-retur, bortom punkt 1045, før jeg tilbake ved høyeste punkt kunne konstatere at jeg kunne ha spart meg for denne lille ekstraetappen.

Fra toppen kunne jeg nyte fin utsikt mot blant annet Jerta-toppene i sørøst, mot Likkamassivet og Rostafjellet i nord, tilbake ut Dividalen i nordvest, og mot giganter som Njunis, Kistefjell og Rohkunborri i vest/sørvest. Etter en stund stående i ro på toppen, hvor jeg tok meg tid til å suge til meg noen av dagens varme og herlige solstråler, var tiden inne for å buksere seg ned mellom oppstikkende steiner, på det harde og avblåste føret som rådet denne dagen. Skiene mine kom ikke fra det uten riper og sår, for å si det mildt..

Litt lengre nede, etter å ha rundet ryggen til Anaskåla, ble snøen noe bedre og turens fåtallige svinger kunne her settes, før etappen ned mellom storvokste og lune furutrær sto for tur. Vel nede ved bilen igjen var det en fornøyd herremann som kunne bokføre et nytt toppbesøk, en fin tur i et flott område, og et noe mer gyllent påskeansikt enn før turen startet. Glemt var dårlig skiføre, oppstikkende steiner og den slags.

Totalt brukte jeg 3 timer på turen min til Storfjellet, som er på omlag 13 kilometer t/r. Toppen ble besøkt den 9. april 2012.

 

Storfjellet_01

Ved startstedet i Dividalen. Jeg parkerte bilen omlag hundre meter fra den lille parkeringen, hvor stien til Dærta starter.

Storfjellet_02

Der hvor stien til Dærta starter, står det en info-tavle om Øvre Dividal nasjonalpark.

Storfjellet_03

Fra start fulgte jeg trasèen og stien som går mot Dærta hytta, gjennom furuskogen som er her.

Storfjellet_06

Storfjellet_08

Fulgte ryggformasjonen i bildet, på vei oppover, sør for Kvennelva.

Storfjellet_09

Utsikt på vei opp mot giganten i Målselv kommune, den 1717 meter høye Njunis, som her sees aller lengst bak i bildet.

Storfjellet_10

Njunis med zoom. På dette bildet kan en tydelig se den gigantiske radaren til Forsvaret, som står plassert på toppen av fylkets tredje høyeste fjell.

Storfjellet_11

Noen andre som hadde vært på tur før meg, denne nydelige påske-dagen.

Storfjellet_12

Sol fra skyfri himmel. Her sees starten av ryggen som går opp mot fjellet Anaskåla, (935 moh).

Storfjellet_14

Litt av ryggen til Anaskåla.

Storfjellet_16

Mens det var store mengder snø andre steder på Innlandet i disse dagene, var det derimot forbausende lite snø å spore i Dividaen denne dagen. Her en av de mange vardene som står plassert langs stien på tur til Dærta.

Storfjellet_17

Deler av nord-ryggen til dagens turmål kommer til syne.

Storfjellet_18

Stien til Dærta er forlatt, og her sees Storfjellet i bildet.

Storfjellet_19

Lite snø å spore på vei mot Storfjellet. Men desto flere steiner å unngå..

Storfjellet_20

Storfjellet_21

Et grusomt skiføre, i grunn.

Storfjellet_22

Storfjellet_23

Da jeg på turen var litt usikker på hva som var høyeste punkt, ble det en tur innom punkt 1045 på Storfjellet også, som her sees i bildet.

Storfjellet_24

Utsikt i retning sørøst. På bildet sees de tre toppene Stuora Nannà, Jerta og Litle Jerta.

Storfjellet_25

Mot øst er terrenget i området slakt og toppene nokså avrundet.

Storfjellet_26

Mot nordøst.

Storfjellet_27

Utsikt mot nord.

Storfjellet_28

Utsikt i nordvestlig retning. Her ser en ut Dividalen, og ltt til høyre for midten av bildet, kan en se giganten Rostafjellet i bakgrunnen.

Storfjellet_29

Utsikt mot sørvest. Bak i bildet kan en se litt av Rohkunborri ruve, Bardu kommunes høyeste fjell, (1659 moh).

Storfjellet_32

På høyeste punkt. Bak sees blant annet toppene Dreggfjellet, Bærhaugen, Njunis, Sandfjellet og Bangfjellet.

Storfjellet_33

Storfjellet_34

Bærhaugen (1140 moh), med Njunis bak. Tatt med zoom.

Storfjellet_36

Rostafjellet. Tatt med zoom.

Storfjellet_38

Solen måtte nytes litt ekstra før returen kunne settes i gang.

Storfjellet_39

Klar for retur.

Storfjellet_40

Det ble minimalt med svinger på turen min, men riper i skiene ble det nok av..

Storfjellet_41

Et siste tilbakeblikk mot Storfjellet.

Storfjellet_42

I det eneste partiet på turen hvor det var mulig å spore yderst littegrann snø. Bangfjellet og Høgskardfjellet bak.

Storfjellet_43

Storfjellet_44

Storfjellet_45

Hvor ble snøen av..?

Storfjellet_46

Storfjellet_48

Nede igjen ved startstedet.

Storfjellet_49

Ved startstedet med Anaskåla i bakgrunnen.

Storfjellet_57

Ruten jeg gikk.

Storfjellet_58

Startstedet og toppen merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email