Stortinden 806 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Like ved Bogen i Ofoten i Nordland fylke, ligger fjellet Stortinden. For undertegnede bærer fjellet litt uforstående navnet Stortinden, ettersom nærmeste nabo litt lengre nord, den godt og vel 300 meter høyere fjelltoppen, her har fått navnet Litletinden. Kanskje Ofotværingene har svaret på hvorfor de to respektive toppene ikke har byttet navn..? Navneforvirring til tross, Stortinden er en enkel topp å bestige, og nåes enklest med utgangspunkt fra Dragvik. Startstedet og første etappe opp langs Storelva, er det samme som utgangspunktet for en tur til nevnte Litletinden (Evenes kommues høyeste topp), eller om en skal besøke Skånlands høyeste, Skittendalstinden. Tross sin beskjedne høyde er utsikten fra toppen av Stortinden meget bra. Dette skyldes i all hovedsak beliggenheten kloss inntil vakre Ofotfjorden. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Stortinden.

Startstedet for en tur til Stortinden er som allerede nevnt, Dragvik i Ofoten. Fra E10 følger en den kommunale veien i Dragvika opp noen hundre meter, til en kommer til Storelva. Her er muligheter for å parkere noen biler i veikanten. Ved elva er startstedet merket, og en skal gjennom en grind og over et jorde, på vei mot stien som tar en opp langs Storelva.

Det går meget god sti opp gjennom skogen, på østsiden av Storelva. Det er relativt bratt opp langs elva, så en får raskt pulsen opp allerede fra start. Etter knappe 200 høydemeter flater terrenget ut, mens en fortsetter langs stien, på vei i retning ryggen til Stortinden.

På i underkant av 400 moh tar en nå av den tydelige stien som fortsetter inn mot Renskvanto, mens en sikter seg inn på ryggen som skal ta en videre opp og til topps. Da jeg gikk turen i mai, var det enda bra med snø, innimellom de bare flekkene med mose og lyng. Oppover ryggen er det greit å gå, og en har allerede tidlig en helt fantastisk utsikt over Ofotfjorden.

Et stykke under toppen møtte jeg på trollet som holder til her, og jeg både hilste på og fikk tatt bildet av det. Oppe ved punkt 785 står der en jernstang, og herfra gjenstår bare det siste lille, flate partiet, bort og opp til høyeste punkt på Stortinden.

På toppen er det varde, også her med en jernstang i midten. Vel oppe er det bare å nyte en aldeles fantastisk utsikt utover vakre Ofotfjorden, over mot enorme Narvikfjell, Skjomen, Ballangen, Hamarøy og Tjeldøya. I tillegg kan en ta en titt på alle Skånlandsfjellene, med Skittendalstinden i spissen, som garantert vil friste voldsomt som turmål til neste tur!

Sommerstid skal det gå sti, eller iallefall tydelig tråkk opp langs hele ryggen til Stortinden, men dette var ikke så enkelt å oppdage da det enda lå en god del snø langs ryggen da jeg gikk turen. Ned fulgte jeg samme vei som opp, mens jeg fortsatt kunne nyte synet av flotte Ofotfjorden, samt nyte det fantastiske været som rådet denne dagen.

Totalt er denne turen på 8 kilometer, og i brukbart tempo brukte jeg 3 timer totalt på turen min, inkludert en halvtimes pause på toppen. Turen ble gått 20. mai 2013. I ettertid har jeg besøkt denne toppen også vinterstid, nærmere bestemt 2. desember 2015.

 

Stortinden01

Stortinden sett fra E10 ved krysset til Liland.

Stortinden02

Stortinden sett fra startstedet i Dragvik.

Stortinden03

Etter å ha passert et lite jorde fra start, følger en den gode stien som bukter seg opp langs Storelva, opp gjennom skogen.

Stortinden04

En skal gå gjennom to porter på turen opp til Stortinden. Den ene står der hvor en parkerer, den andre sees i bildet, og står noen hundre meter legre oppe i marka.

Stortinden06

Opp langs Storelva er stien merket med rødt i busker og trær.

Stortinden07

Storelva.

Stortinden09

Etter noen forholdsvis bratte høydemeter fra start, flater terrenget noe mere ut videre opp gjennom skogen.

Stortinden10

Det lå enda en god del snø da jeg gikk turen min til Stortinden.

Stortinden11

Stortinden12

Det går god sti opp langs sørvest-ryggen til Stortinden, denne så jeg dog bare deler av under turen min..

Stortinden13

Videre opp ryggen.

Stortinden14

Utsikten kan en ikke klage på underveis på turen opp til Stortinden. Her sees Ofotfjorden, og blant annet toppene Skjomtinden, Rånkeipen og Sipmolvàrri, på andre siden.

Stortinden15

Stortinden18

Stortinden19

Stortinden20

Utsikt mot sørøst, i retning Narvik og Skjomen. Den Sovende Dronning, (eller Skjomtinden som fjellet egentlig heter), sees her midt i bildet.

Stortinden21

Det lille troll-vesnet som møter en like under toppen av Stortinden.

Stortinden22

En liten høyde like under selve toppen.

Stortinden23

Toppen av Stortinden. Bak sees såvidt toppene av Litletinden og Niingen.

Stortinden24

Stortinden25

Stortinden26

1134 meter høye Litletinden, kommunetopp i Evenes, med deler av Rismålstinden og Skittendalstinden stikkende opp bak.

Stortinden27

Midt i bildet går ruten en følger om en vil avlegge Skittendalstinden (bak i midten av bildet), et besøk.

Stortinden28

Videre nordøstover mot Stortindens punkt 791, med karakteristiske Niingen bak.

Stortinden29

Utsikt mot øst.

Stortinden30

I retning sørøst.

Stortinden31

Mot sør.

Stortinden32

Utsikt mot vest.

Stortinden33

Mot nordvest.

Stortinden34

I gang med returen.

Stortinden35

Ned mot Nato-kaien i Bogen.

Stortinden37

Stortinden38

Stortinden39

Stortinden41

En som har gått på ski til Litletinden, kanskje?

Stortinden43

Ferdig med snø og bare etappen ned langs Storelva gjenstår.

Stortinden46

Stortinden47

Ruten jeg gikk.

Stortinden48

Startstedet og topp merket med blått.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email