Stortinden (Drangen) 1022 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Stortinden er med sine 1022 meter over havet, høyeste topp på det flotte Drangen-massivet, som er det ene av to fjellmassiver på øya Rolla i Ibestad kommune. I motsetning til kommunens andre øy, som imponerende nok kan skilte med tittelen Nord-Europas mest fjellrike øy og hvor Langlitinden her regnes som Skandinavias høyeste topp på en øy, er Stortinden Rollas eneste tusenmetring. En tur til toppen av Stortinden er en veldig enkel og grei tur, blottet for bratte partier eller andre utfordringer. Opp hit vil de aller fleste med bein i behold og med noenlunde normal fysisk form komme seg, om de ønsker. I tillegg har en god sti å følge hele veien, samt at hele turen er godt merket. Her er turbeskrivelsen fra min tur til topps på Drangens høyeste punkt.

Startstedet for en tur til Stortinden på Drangen er ved Indre Forså, omtrent midt mellom Sørrollnes og Breivoll, helt sør på øya. Om en tar turen fra Harstad tar kjøreturen fra fergeleiet og langs den smale fylkesvei 848, omlag 7-8 minutter. Startstedet er enkelt å finne, og er i tillegg merket. Fra veien kan en se den store tavla som er satt opp i forbindelse med Nord-Forså-vassdraget. Her er også merket med “Drangen” og “Sulvatnet”. Jeg parkerte bilen i en liten lomme langs veien, noen titalls meter vest for startstedet.

Fra start følger en den gode anleggsveien som går opp i retning Mevatnet, og like etter en har passert broen over Storelva, tar en av i østlig retning og følger den gode stien videre opp gjennom skogen i retning Sulvatnet. Det er skilting også der hvor en skal ta av å fortsette på sti, så det er ingen vanskeligheter med å finne frem her.

En kommer raskt gjennom skogen, hvor terrenget åpner seg opp, og en får nå etterhvert utsikt mot det fantastisk flotte Drangen-massivet. Etter en stund i svært så behagelig og lettgått terreng, er en oppe ved det vakre Sulvatnet, som ligger på knappe 500 moh. Herfra kan en nå virkelig nyte synet av det langstrakte massivet, som forøvrig er blitt verdsatt til svimlende 7 milliarder NOK,-! Det er visttnok funnet enorme forekomster av et helt spesielt mineral i fjellet her. Dette er sikkert vel og bra, men kan kanskje samtidig bety at der en gang i fremtiden blir innført ferdselsforbud her, for de to mest representerte individer som til vanlig ferdes her, nemlig oss fjellglade og Rollas mange søte, små harepuser. Sistnevnte skapning var jeg så heldig å få treffe på under mitt besøk her, ganske nøyaktig på tusen meters høyde! Artig!!

Etter å ha rundet i kant med Sulvatnets vestside, fortsetter en bort øst for punkt 516, hvor en nå skal ta litt høyde opp mot hyllepartiet en følger videre bortover i retning Stortinden. Det er også her god sti å følge, og det er merket med rødt på steiner, samt trepinner enkelte steder. Stien går omlag hundre høydemeter nedenfor de første toppene en passerer på tur nordover langs massivet. Også etappen bort mot massivets høyeste punkt er en svært så behagelig marsj, i særdeles lettgått terreng. Her kan en nyte synet av Rundtinden, Mellatinden og til sist Stortinden, mens en vandrer med hendene i lomma..

Like før en er oppe på høyeste punkt, finner en merking på steiner, med påskriften “alt. 1” og “alt 2”. Jeg valgte å runde toppen helt nord, slik at de siste metrene opp til topplatået ble gått i sørlig retning. Da jeg besøkte toppen var det aller øverst, på selve topplatået, kommet litt snø. På toppen blir en møtt av mange forskjellige, små og større varder, i ulike fasonger.

Fra toppen har en fantastisk utsikt i alle retninger, og en kan nå se seg tilbake og studere det flotte massivet helt fra ytterkanten i nord, med Sula og Sulvatnet nå i andre enden av massivet. Videre kan toppene på naboøya Andørja, tas nærmere i øyesyn, en kan nyte synet av de flotte fjordene rundt, samt studere den imponerende fjellverdenen som nå råder omkring.

Drangen er sammen med Årbostadtinden på Andørja med i en svært langsom konkurranse, ettersom fjellet flytter seg som følge av den eurasiske kontinentalplatens bevegelse. Det står festet to like skiltplater på toppen av begge disse fjellene, med informasjon om dette. Jeg skal ikke begi meg ut på å forsøke og utdype disse greiene ytterligere, da jeg føler min kunnskap er en smule mangelfull når det kommer til jordas bevegelser, fjelltopper som flytter på seg, og dens slags..!

Ettersom jeg under mitt besøk på Stortinden hadde en ferge jeg helst burde nå, og jeg likevel valgte å ta meg en god pause på toppen for å nyte tilværelsen, ble returen gjort i et absolutt greit tempo denne gangen. Fulgte samme vei ned som opp, og vel nede ved bilen igjen var skumringen godt i gang, og mørket like om hjørnet. Jeg ankom fergeleiet 5 minutter før avgang, akkurat som beregnet, og da fergen forlot var det såkalte stummende mørket, en absolutt realitet. En flott tur i et nydelig fjellmassiv, og med et vær som atter en gang viste seg frem slik det bruker når jeg drar på tur.

Totalt er denne turen på omlag 17 kilometer, og jeg brukte like i underkant av 4 timer på denne lettgåtte turen til Drangens høyeste topp. Turen ble gått 25. september 2012. I ettertid er Stortinden blitt besøkt igjen, hvor siste besøk hit var den 23. september 2015.

 

StortindenIbestad_01

Ved startstedet for turen til Stortinden og Drangen, ved Indre Forså på Ibestad. Jeg parkerte bilen på en lomme i veien omlag 50 meter lengre mot vest.

StortindenIbestad_02

Nede ved veien er det også merket med skilt til Drangen og Sulvatnet, i forbindelse med oppslagstavlen som står her angående Nord-Forså-vassdraget.

StortindenIbestad_03

I starten av turen følger en veien som går opp til sørenden av Mevannet.

StortindenIbestad_04

StortindenIbestad_05

Toppen av Stortinden kommer til syne.

StortindenIbestad_06

Oppe ved det lille vannet sør for Mevannet. Her er også merket med skilt, hvor en skal ta av å følge sti videre i retning Sulvatnet.

StortindenIbestad_07

Greit å finne frem.

StortindenIbestad_08

I starten av stien, som også er merket med rødt på trærne opp gjennom det korte partiet med skog.

StortindenIbestad_09

StortindenIbestad_10

StortindenIbestad_11

En er raskt ferdig med etappen gjennom skog, og terrenget åpner seg opp. Her sees hele den øvste delen av Drangen-massivet.

StortindenIbestad_13

Oppe ved vakre Sulvatnet, beliggende på omlag 500 moh. Her følger en stien videre på vestsiden av vannet. Herfra kan en se hele det langstrakte Drangen-massivet med de respektive toppene Stortinden, Mellatinden, Rundtind og Sula.

StortindenIbestad_14

Stortinden, høyeste punkt på Drangen, lengst bort på massivet.

StortindenIbestad_15

Sula 848 moh, i andre enden av massivet. Også dette er en finfin og svært lett tur, som gåes med start fra Breivoll, øst for Drangen-massivet.

StortindenIbestad_17

Etterhvert finner en også rødmaling på steiner, samt at det er satt opp flotte merkepinner med rødt, videre opp og bort.

StortindenIbestad_18

Turen til Stortinden byr aldri på noe nevneverdig grad av bratthet, og på bildet sees turens bratteste parti, opp av Sulvatnet.

StortindenIbestad_19

StortindenIbestad_20

StortindenIbestad_21

Turen til Stortinden er en særdeles lettgått tur, hvor en fint kan rusle med hendene i lomma mens en bare nyter øyeblikket til fulle.

StortindenIbestad_23

Rundtind er rundet, her nærmer jeg meg neste topp på massivet, Mellatinden.

StortindenIbestad_24

Under Mellatinden.

StortindenIbestad_25

StortindenIbestad_26

Stortinden.

StortindenIbestad_27

StortindenIbestad_28

Rett under toppen kan en se disse to steinene som informerer om to alternativer opp. Selv rundet jeg Stortinden lengst mot nord, noe som var lekende lett.

StortindenIbestad_29

Bare å følge merkingen.

StortindenIbestad_30

Her rundet jeg rundt, før jeg gikk de siste metrene opp og bort i sørlig retning.

StortindenIbestad_31

Litt snø møtte meg etter å ha passert tusen meters høyde over havet.

StortindenIbestad_32

På toppen, hvor en finner flere varder i ulike størrelser.

StortindenIbestad_33

StortindenIbestad_34

Et herlig skue mot vest, og mot øyas andre topp, 926 meter høye Rolla.

StortindenIbestad_35

Mot nordøst og naboøya Andørja.

StortindenIbestad_36

I retning øst, og Astafjorden og Gratangen.

StortindenIbestad_37

I retning sørøst, med hele det flotte Drangen-massivet sett fra nord og mot sør.

StortindenIbestad_38

Utsikt mot sør. På bildet sees Astafjorden, med toppene i Skånland bak.

StortindenIbestad_39

Konkurransen jeg nevner kort om i turbeskrivelsen, men som jeg ikke føler meg i stand til å utdype om ytterligere..

StortindenIbestad_40

StortindenIbestad_41

Nordover, med vestspissen av Senja i bakgrunnen.

StortindenIbestad_43

Hils på vennen min som jeg traff på i det jeg startet på returen ned fra Stortinden. Denne karen så ut til å trives godt i tusen meters høyde.

StortindenIbestad_44

Med en ferge som ikke venter på en ved Sørrollnes, og med litt begrenset med tid, var det bare å sette opp tempoet på returen, fra start.

StortindenIbestad_47

Sula og Sulvatnet.

StortindenIbestad_48

Skånlands “gullrekke” tatt med zoom. Fra venstre; Villdalsfjellet, Grindalstind, Pungdalstind og Skittendalstinden.

StortindenIbestad_49

Sula.

StortindenIbestad_50

StortindenIbestad_51

Drangen-massivet tar et kveldsbad i Sulvatnet..

StortindenIbestad_52

StortindenIbestad_53

Månen og Novatind.

StortindenIbestad_55

StortindenIbestad_56

Og nede ved startstedet var jeg akkurat i skumringens tid.

StortindenIbestad_59

Startsted og topp merket med rødt.

StortindenIbestad_58

Ruten jeg gikk.

 

 

 

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email