Svellen 734 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Svellen er et fjell beliggende lengst nord i Skånland kommune, like vest for Grov. Med sin enkle tilgjengelighet og med sin greie beliggenhet like ved vakre Astafjorden, er Svellen helt sikkert en ganske godt besøkt topp i området. Jeg måtte ha to forsøk på å nå toppen (!) ettersom den første turen hit måtte avbrytes grunnet overraskende og plutselig tåke. Men to dager senere var jeg tilbake og gikk turen med start om kvelden, hvor jeg tok meg god tid til å nyte den fantastiske midnattsola fra toppen. En tur til topps på Svellen er en veldig enkel og grei tur som kan gjennomføres av de fleste. Denne turen kan også fint egne seg for turglade barn og for den spreke, turglade familie. Her er turbeskrivelsen fra min tur til Svellen.

Startstedet for en tur til Svellen er ved den gamle veien, på nordsiden av riksvei 825, øverst i Krokmyrdalen. Her er muligheter for å parkere noen biler. Alternativt mener jeg det også skal gå en sti litt lengre øst, altså nærmere Grov. Fra Harstad tar kjøreturen omlag tre kvarter.

Fra start har en god sti å følge opp gjennom skogen, på tur opp mot den langstrakte ryggen som etterhvert fører en mot toppen av Svellen. Etter omlag 250 høydemeter er en ferdig med skogen, og nå venter en slak spasertur videre opp i nordlig retning. Oppe over skogen kan en allerede herfra nyte flott utsikt tilbake i retning startstedet, og mot de høyere Skånlandstoppene i sør.

Terrenget videre opp i retning toppen av Svellen er behagelig og lettgått, og det er også videre sti en kan følge langs den langstrakte ryggen. Da jeg gikk turen var det enda masse snø som lå, så det ble trakket litt spor allerede på vei opp mot punkt 657, som jeg passerte vest for på vei opp. Videre fortsatte jeg opp via punkt 687, hvor jeg her dreide i litt østlig retning videre bort den lille ryggen, før det bar ned.

En må ned omlag 50 høydemeter før en kan starte stigningen opp de siste omlag 100 høydemetrene før en er oppe på selve topplatået til Svellen. Den svære varden på Svellen ligger omlag hundre meter vest for høyeste punkt, og en kan herfra nyte flott utsikt i alle retninger.

Jeg nådde toppen rundt elleve på kvelden, i en forferdelig vind som iallefall må ha vært stiv kuling, om ikke liten storm i kastene. Jeg fant en liten fjellsprekk jeg kunne krype inn i like øst for varden. Her satt jeg store deler av den neste timen og reflekterte, grunnet den sterke vinden på toppen. Riktignok var jeg mang en gang ute for å få med meg den vakre solnedgangen, som jo var hele årsaken til at jeg valgte å bli værende på toppen i nesten 2 timer.

Jeg trodde jeg skulle få se sola gå ned i havet mellom Rolla og Drangen et sted, isteden tok den til slutt så vakkert farvel da den gjemte seg bak flotte Senjafjell sent på kveld. En fantastisk, magisk og stemningsfull stund på toppen var det jeg fikk oppleve denne kvelden og natten. Uslåelig vakkert var det! Klokka var passert halv ett på natten før jeg omsider satte i gang med returen ned fra Svellen.

Ned  fulgte jeg samme vei som opp, og i særdeles raskt tempo på vei hjem brukte jeg to timer på denne turen, uten oppholdet på toppen (som nesten var av like lang varighet). Totalt er denne turen på 10 kilometer, og ble gått 19. mai 2013, med ankomst nede ved startstedet igjen i det kalenderen viste 20. mai. En enkel og grei tur dette, som passer for alle, og som byr på en lettoppnåelig og flott utsikt!

Svellen_01

Svellen sett fra riksvei 825, vest for Tovik.

Svellen_02

Stien jeg fulgte fra startstedet, mellom Krokmyrdal og veien som går inn i retning Storjorddalen.

Svellen_05

Svellen_06

En får tidlig flott utsikt på turen. Her mot sør og Skånlandsrekka Novafjellet, Slettfjellet, Villdalsfjellet, Grindalstind og Pungdalstind.

Svellen_08

Oppe over skogen har en sti en kan følge videre opp og bort i retning Svellen.

Svellen_10

Helt grei utsikt også mot øst, og mot topper så som Keipen, Oldertinden og Revtind.

Svellen_11

Svellen_12

Utsikt mot vest, fra første delen av ryggen.

Svellen_13

Svellen_14

Enda vinterlige forhold midtveis ut i mai. Her på vei mot punkt 657.

Svellen_15

Svellen_16

Her nærmer jeg meg punkt 687.

Svellen_17

Toppen av Drangen-massivet sees såvidt stikkende opp.

Svellen_18

Toppen.

Svellen_19

Utsikt ned mot Grov.

Svellen_20

På vei ned mot skardet mellom punkt 687 og toppen.

Svellen_22

Nede i skardet med utsikt over deler av Astafjorden i nordøst.

Svellen_23

Mot toppen av Svellen.

Svellen_24

Muligens har toppen hatt finfint 17. mai besøk? Spor var det i allefall i snøen.

Svellen_26

Svellen_27

Drangen i sin helhet.

Svellen_28

Rolla og en ildkule på himmelen.

Svellen_31

Ved den store varden lengst vest på Svellen, som ikke er høyeste punkt.

Svellen_32

Rolla, Senja og Drangen.

Svellen_36

Mot sør og den ene av de to “gullrekkene” i Skånland.

Svellen_37

Mot øst og deler av den andre “gullrekka”.

Svellen_41

Med liten storm i kastene var det ikke bare spøk å vente han av på toppen, men når dette ble belønningen var det likevel et helt greit valg..

Svellen_42

Ved høyeste punkt.

Svellen_43

Mot vest.

Svellen_44

Solen er i ferd med å takke for seg for denne gang.

Svellen_45

Og der tok ildkulen kveld bak Senjafjell i nord.

Svellen_46

En himmel sto i brann denne natten.

Svellen_47

Etter å ha fått være vitne til et magisk lys i de sene nattetimer, var det duket for retur ned av Svellen. Her mot punkt 687.

Svellen_48

Tilbake i skardet.

Svellen_50

Svellen_51

Opp mot punkt 687.

Svellen_54

Ned mot punkt 657.

Svellen_56

Et par andre kompiser var visst også ute på tur denne natten..

Svellen_57

Klar for etappen ned gjennom skogen.

Svellen_59

Nede ved hytta som ligger bare noen få meter opp av startstedet.

Svellen_60

Toppen sett fra brua som går over Rensåelva.

Svellen_61

Underveis på bilturen hjem ble jeg nødt til å stoppe for å nyte synet av et hav som også nå, delvis sto “i brann”. I bakgrunnen sees Grytøya, Senja og litt av Rolla.

Svellen_62

Ruten jeg gikk.

Svellen_63

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email