Nona 1012 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Som den høyeste av alle toppene på Grytøya, og som den eneste over 1000 meter på øya, troner flotte Nona majestisk til værs. Toppen er den ene av Harstad kommunes to tusenmeters-topper. Nona er et flott og populært turmål sommerstid, mens fjellet kun bestiges av hardbarka og svært erfarne skikjørere, vinterstid. Med sitt karakteristiske utseende, og med flere små pinnakler stikkende opp her og der, kan turen opp på Grytøyas tak by på mange flotte og spektakulære bildemotiv. Da kanskje spesielt i kombinasjon med midnattsolen, sene nattestimer. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til “Grytøyas tak”.

Startstedet for en tur til Nona er ved Vaskinn på Grytøya. Fra fergeleiet på Bjørnå, hvor en tar til venstre i retning Dale og Grøtavær, kreves der 3 kilometer for å nå startstedet ved idylliske Vaskinn.
Parkering kan gjøres på busslommen like ut av vika, eller på neste deretter. En går opp til den ene gården, passerer huset, og herfra starter en opp første lia på traktorvei. Like ovenfor kommer en til et sommerfjøs, her er en grind og et jorde en skal over, før nok en grind venter en. Videre opp har en fin sti å følge hele veien opp til Vaskinndalsvatnet, som ligger på omlag 400 moh.
På vei opp langs elva, og ikke minst oppe ved vatnet, kan en nå studere flotte Nona litt nærmere før en etterhvert står overfor turens første nevneverdige stigning, opp mot ura. Stikvaliteten går noe ned videre opp her, men det går en høvelig grei sti som en kan følge videre opp etter å ha passert den storsteinete ura.
Når ura er tilbakelagt, nærmer en seg renna en må opp for å komme opp og på “baksiden”. Her er flere renneformasjoner å velge mellom, men hvor garantert ikke alle vil føre den vanlige mannen i gata, opp og bak.. Enkleste vei opp og ned får en ved å velge siste renne, lengst mot vest og Litje Nona. Her er tydelig tråkk etter andre besøkende, og turen opp renna her bør normalt ikke by på problemer. Et lite støttetak innimellom kan kanskje bli nødvendig for enkIelte opp, men partiet i renna er unnagjort på få minutter, så selv for lite erfarne turgåere vil nok partiet opp renna oppleves som greit overkommelig.
Vel oppe av renna får en nå flott utsikt mot Dale og vest, mens en også kan se videre opp og mot toppen, i det en tar fatt på partiet opp på “baksiden”. Opp her er veldig greit å gå. Her er litt stein og litt berg, men også mye grus og sand, noe som gjør etappen også opp her, greit overkommelig for de fleste. En har hele veien tråkk en kan følge etter tidligere besøk på toppen, mere riktig kan det vel kalles god sti når jeg tenker meg om, så her finner alle veien opp.
På vei opp siste partiet før toppen, kan en om ønskelig bevege seg ut i det noe luftige, ved f.eks å “bestige” en liten pinnakkel eller to. Rundt toppen finnes der flere flotte formasjoner som egner seg ypperlig til en liten bilde -og fotograferingssekvens, samt også til en viss grad, til å kurere høydeskrekk.. Men for de som overhodet ikke liker det luftig er det ikke noe å frykte, ettersom en selv må “oppsøke” det luftige her, om en har et ønske om å kjenne litt på ekstra “luft under vingene.”
Vel oppe blir en nå møtt av den nytilkomne postkassen, satt opp av Grytøy Idrettslag. Når tid denne er satt opp vites ikke av undertegnede, men den var i allefall ikke tilstede ved mitt første besøk på Nona, tilbake i 2010. Men uansett, en flott gjerning dette, og på sin plass. Her er det bare å skrive seg inn i “manntallet”. Sistnevnte var forøvrig noe vi glemte fullstendig av å gjøre under vårt besøk. Nydelig vær og god stemning på toppen, sørget nok for at vi glemte av både tid og sted, den halvannen timen vi nøt på toppen. Fra postkassen gjenstår nå noen få meter bort langs toppryggen, til høyeste punkt.
Vi koste oss som bare det denne ettermiddagen og kvelden, og var skjønt enige om at en solnedgang fra toppen av Nona måtte ha vært en enda bedre opplevelse. Men med en ferge å nå, og jobb som ventet neste dag, var det ingen bønn. En retur ble et faktum også denne gangen. Ned fulgte vi samme vei som opp.
I et bedagelig tempo og med max utnyttelse av tid for å få være på tur i det lengste før sistefergen hjem, brukte vi omlag 6 timer på turen vår til Nona, da med halvannen time på toppen. Under mitt første besøk hit brukte jeg 3 timer og 30 minutter totalt på turen, så turen kan gjøres raskere enn våre 6 timer.. Totalt er turen på beskjedne 9 kilometer, mens en må gå 1000 høydemeter totalt.
Nona er en flott tur som kan anbefales. Turen opp på “Grytøyas tak” er en helt grei tur, og bør være overkommelig for de aller fleste. Likevel bør en kanskje vurdere å ha med seg noen som har vært her før, eller i allefall vite at en har “oversikt over ruten opp” før en legger avgårde, om en går alene og er veldig uerfaren med å gå i fjellet, og på topptur. Flere har nemlig hatt problemer både med å finne riktig rute opp, da særlig opp riktig renne, samt at enkelte har syntes det har vært bratt. For folk som har gått en del i fjellet før, vil en tur på Nona sannsynligvis likevel, oppleves som lekende lett.
Jeg besøkte Nona første gang den 18. september 2010, mens andre tur hit ble gått den 23. juli 2013. Siste besøk til dronninga på Grytøya var den 22. oktober 2016.
Nona13_01

På vei over Toppsundet.

Nona13_02

På plass ved startstedet ved Vaskinn.

Nona13_03

Parkering gjøres i en av lommene langs veien.

Nona13_04

På vei opp traktorveien fra start.

Nona13_06

Storfjellet.

Nona13_07

Lena er klar for å avlegge Grytøyas tak et besøk.

Nona13_08

Nona13_09

Nona trer frem i bakgrunnen.

Nona13_10

Toppen, Kjølen og Nona.

Nona13_11

På vei opp langs Vaskinnelva.

Nona13_12

Lena fremfor Nona.

Nona13_13

Nona13_14

Vi har passert Vadskinndalsvatnet og er klare for etappen opp mot ura.

Nona13_15

Nona13_16

Vadskinndalsvatnet.

Nona13_17

Nona13_18

Lena i gang med å forsere den til dels storsteinete ura.

Nona13_19

Nona13_20

I traversen på tur opp mot renna.

Nona13_21

På tur opp mot renna.

Nona13_22

Nærmer oss renna.

Nona13_23

Lena godt i gang med etappen opp renna.

Nona13_24

Nona13_25

Vi er ferdige med renna og klare for etappen opp på “baksiden”.

Nona13_26

Renna vi kom opp.

Nona13_27

Utsikt ut Dalsdalen og mot Dale. Bak sees toppene lengst nordvest på øya.

Nona13_28

Nona13_29

Videre opp mot toppen.

Nona13_30

Lena fremfor ryggen som går hele veien mot Kjølen.

Nona13_31

Nona13_32

God sti og tråkk hele veien til topps.

Nona13_33

Nona13_34

Nona13_35

Nona13_36

Nona13_37

Ved postkassen som er satt opp av Grytøy Idrettslag.

Nona13_38

Siste partiet bort mot høyeste punkt.

Nona13_39

Lena klar for å passere turens luftigste punkt.

Nona13_40

Ved høyeste punkt.

Nona13_41

Nona13_42

I retning nordøst og Oletomasa-skaret.

Nona13_43

I retning nordvest og ryggen til Jamnfjellet. Bak sees toppene Stortussen og Litjetussen.

Nona13_44

Deilig medbrakt mat og drikke inntas.

Nona13_45

Nona13_46

Toppen, Toppskarvatnet og Toppaksla.

Nona13_47

På retur.

Nona13_48

Ned mot Vadskinndalsvatnet og startstedet.

Nona13_49

På retur måtte vi oppom en av de mange små pinnaklene på Nona. Her kan høydeskrekk enten kureres eller forverres..

Nona13_50

Lena måtte bort hun også. Ingen fritak ble innvilget her..

Nona13_51

Lena på vei ned fra punktet hvor høydeskrekk kureres..

Nona13_52

Etter litt akrobatikk på kanten er vi her i gang med returen ned siden.

Nona13_53

Nona13_54

Nona13_55

Tilbake i renna.

Nona13_56

Nona13_57

Nona13_58

På vei ned ura.

Nona13_59

Nona13_60

Stemningsfullt ved vatnet.

Nona13_61

Nona13_62

Ned langs Vaskinnelva.

Nona13_63

Ei strålende Lena, vel nede ved Vaskinn etter endt tur.

Nona13_64

759 meter høye Toppen, sett fra veien på vei tilbake mot Bjørnå.

Nona13_65

Startsted og topp merket med rødt.

Nona13_66

Ruten vi gikk.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email