Trolltinden 919 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Like nord om Harstad by, over på andre siden av Toppsundet, ligger lille, men fjellrike Grytøya. Hit ut drar det hvert år mange ivrige toppturentusiaster på jakt etter urørt pudder og lykke, og turglade fjellfolk på leit etter utsikt og indre harmoni. I tillegg bor det her en og annen fastboende, som har kort vei fra stua og til topps på øyas mange flotte utsiktspunkt. Med Nona som høyeste topp og som det mest kjente og ganske så sikkert også best besøkte fjellet på øya, er det likevel naboen litt lengre sørøst som utmerker seg vintertsid. Da er det nemlig Trolltinden som er det virkelig store! Fjellet er blitt en stor klassiker for de mange ivrige frikjørerne fra regionen rundt, hvor Trolltinden virkelig kan friste selv de mest hardbarkede og mest erfarne vintertoppturbestigere med sine bratte og innbydene linjer. Men for oss som har sommersesongen i fjellet som den klare favoritt, innbyr også Trolltinden til besøk. En tur til topps på Grytøyas fjerde høyeste topp er en kort og relativt overkommelig tur for de fleste, og byr på flott vandring langs sørvestryggen som avslutning like før en når toppunktet. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Trolltinden.

Startstedet for en tur til Trolltinden er Bjørnå på Grytøy. Fra Harstad følger en vei 867 og kjører til fergeleiet på Stornes. Herfra tar en ferga over til Bjørnå, hvor overfarten her tar omlag et kvarter. Fra Harstad tar kjøreturen til ferga omlag 10-15 minutter. I prinsippet er bil unødvendig å ta med over, ettersom turstart så og si er fra fergeleiet.

Jeg tok med bilen over da jeg tok turen, av rent praktiske årsaker. Fra fergeleiet kjørte jeg noen få hundre meter i retning Lundenes og parkerte i en liten avkjørsel like ved der skogsbilveien starter. Det står merket med anleggsvei på skilt der en skal gå opp.

Det går vei et godt stykke opp i retning Bjørnådalen, men av uforklarlige grunner havnet jeg raskt inne på et jorde og måtte istedet tråkke meg vei igjennom skog, myr og kratt. En noe knotete etappe ble resultatet, men etterhvert som jeg kom lengre inn i dalen åpnet terrenget seg mere opp og jeg kunne følge i kant med elva videre innover.

Fulgte østsiden av elva til det var naturlig å krysse den, i det jeg nærmet meg siden jeg skulle opp, mellom bratta øst for Storfjellvatnan og Rundtinden. Opp her var det også litt knotete å gå, med en del kratt og småbjørk. Etterhvert blir innslaget av stein mere betydelig i det en nærmer seg ryggen en skal følge opp, like sør for det lille vatnet beliggende i holla nedenfor Trolltinden.

Ryggen følges først i sørlig retning et lite stykke, før den naturlig dreier i vestlig og deretter nordvestlig retning. Her er for det meste bare god gammeldags steinur hele veien, men en kan i det minste nyte synet av den bratte sørsiden til Trolltinden mens en tar høyde, samt at en allerede tidlig på ryggen kan nyte flott utsikt i retning Harstad og mot de mektige Skånlandsfjellene i sørøst.

Vel oppe på ryggens punkt 655 måtte jeg ned noen få høydemeter før jeg kunne ta fatt på turens aller bratteste parti, de drøye hundre høydemetrene videre opp mot 800 moh, hvor ryggen slaker ut. Et mye slakere og greiere alternativ enn å følge østkanten av ryggen her, er å gå rett opp i skardet mellom Storfjellet og Trolltinden, beliggende på omlag 720 moh. Tidsmessig blir nok disse to alternativene mye det samme. Fulgte sistnevnte alternativ på retur.

Vel oppe på omlag 800 moh flater som nevnt ryggen ut og en kan nå nyte praktfull utsikt mot storebror Nona i nordvest, samt la seg imponere av Trolltindens bratte sørøst-side. Siste delen av ryggen og til topps på Trolltinden byr på flott og spennende vandring, hvor det som nevnt er småbratt ned langs østsiden.

På toppen er det varde og en har herfra nydelig utsikt i alle retninger. Da jeg besøkte toppen, om ettermiddagen den 28. juli 2013, fikk jeg oppleve et av undertegnedes absolutt flotteste øyeblikk på en topp noen gang. Og det sier ikke så rent lite ettersom en jo etterhvert har vært så heldig å få stått på en del.

Skuet jeg fikk oppleve denne ettermiddagen var nemlig bare rett og slett magisk! Et evig bomullsteppe av tåke kom ramlende inn fra alle kanter, og spesielt synet av tåka som regelrett veltet seg utover kanten ved Aunskardet, mellom de to lokale Harstad-toppene Keipen og Elgen og ned i Toppsundet, var helt absurd vakkert! Sjelden har jeg opplevd mere trolsk stemning enn fra nettopp Trolltinden. En skikkelig fin opplevelse!

Etter å ha nytt øyeblikket en god stund på toppen, begynte jeg så smått å tenke på at jeg jo helst burde rekke siste ferge hjem. Så grunnet litt dårlig med tid droppet jeg en tur innom toppen av Storfjellet på returen. En tur oppom den 809 meter høye naboen like sørvest for Trolltinden nåes enkelt om en setter av 10 minutter ekstra på turen. Fra skardet mellom toppene snakker vi kanppe halvkilometeren og knappe 100 høydemeter. Siden Storfjellet ikke innehar en primærfaktor på hundre meter eller mere, var det ikke noe dyd av nødvendighet å gå innom toppen, men sett i ettertid ville jeg kunne gjort det og likevel nådd fergen med god margin. Vel vel.

Returen hjem fulgte i stor grad samme spor som oppruten, eneste unntak var at jeg på vei hjem fikk gått noen flere meter etter skogsbilveien, som jeg jo av uforståelige grunner “rotet” meg vekk fra på opptur.

Totalt er denne turen som jeg gikk den, på omlag 11 kilometer. Totalt brukte jeg 3 timer og 30 minutter på turen min til Trolltinden.

Det går en noe utydelig sti inn Bjørnådalen som en kan følge. Om en ikke finner denne, er etappen inn dalen noe småknotete, men ikke verre enn at bare marsjfarten kanskje går noe ned. Ellers er turen til Trolltinden greit overkommelig for de fleste, og en blir fra toppen belønnet med flott utsikt. Herfra kan en la seg imponere over å se Nona så nærme, som en kanskje allerede har besøkt, eller så lar en seg garantert friste til nettopp et besøk på Grytøyas tak ved neste anledning. God tur til Trolltinden!

Trolltinden_01

På vei over Toppsundet med Trolltinden som mål for dagen. Toppen sees her like til høyre for midten av bildet.

Trolltinden_02

Trolltinden tatt med zoom.

Trolltinden_03

Fra start på vei opp skogsbilveien ved Bjørnå.

Trolltinden_04

Trolltinden bak i midten av bildet.

Trolltinden_05

Mistet av uforklarlige grunner både vei og sti på tur opp i retning Bjørnådalen, så det ble tidlig offroad gjennom gress, kratt og skog.

Trolltinden_06

Trolltinden_07

Inn Bjørnådalen.

Trolltinden_08

Etter å ha fulgt østsiden av elva på vei inn dalen til å begynne med, var det etterhvert dags for å komme seg over på rette siden..

Trolltinden_09

Fulgte ryggen til venstre i bildet på tur opp. Trolltinden i midten bak.

Trolltinden_10

Trolltinden_11

To karer jeg traff på underveis.

Trolltinden_12

Fulgte ryggen i bildet på vei opp.

Trolltinden_13

Trolltinden_14

Innerst i Bjørnådalen, med toppen av Mefjellet (814 moh) i midten av bildet.

Trolltinden_15

Det lille navnløse vatnet som ligger nede i gryta, nedenfor toppen.

Trolltinden_16

Toppen og nedfarten sikfolket har når de besøker Trolltinden vinterstid.

Trolltinden_17

Videre opp ryggen.

Trolltinden_18

Utsikt tilbake mot Harstad etter å ha dreid 180 grader i forhold til anmarsjen inn Bjørnådalen.

Trolltinden_19

Trolltinden_20

Gikk opp korteste vei, i midten av bildet, på tur opp.

Trolltinden_21

Trolltinden_22

Opp turens bratteste parti.

Trolltinden_23

Oppe av det bratteste partiet dukker Nona opp i nordvest.

Trolltinden_24

Klar for siste etappe bort og opp langs toppryggen.

Trolltinden_25

Trolltinden_26

Bare de siste metrene bort og opp gjenstår.

Trolltinden_27

Trolltinden_28

Toppen av Trolltinden er nådd.

Trolltinden_29

Nesten så at en blir litt andektig av seg, når en får oppleve syn som dette fra toppene en besøker..

 

Trolltinden_31

Utsikt mot øyas nest høyeste topp, Storgalten (987 moh).

Trolltinden_32

Utsikt mot øst. Mefjellet nærmest i bildet.

Trolltinden_33

Mefjellet og ryggen videre til Storgalten (782 moh). Bak sees Andørja, Drangen og Rolla.

Trolltinden_34

Utsikt hjemover.

Trolltinden_35

Mot sørvest. Storfjellet (809 moh) nærmest i bildet.

Trolltinden_36

Utsikt mot vest.

Trolltinden_37

Nona (1012 moh).

Trolltinden_38

Nona, Dalsdalen og toppene lengst nordvest på øya.

Trolltinden_39

Utsikt nordover. Oletomasaskaret i midten av bildet.

Trolltinden_40

På retur.

Trolltinden_41

Storfjellet, som har under hundre meter i primærfaktor, og som dermed ikke ble besøkt av meg i denne omgang.

Trolltinden_42

På vei ned fra skardet mellom Trolltinden og Storfjellet.

Trolltinden_43

Storgalten (782).

Trolltinden_44

Ned mot startstedet.

 

Trolltinden_46

 

Trolltinden_48

På vei ned mot Bjørnådalen.

Trolltinden_49

Ut dalen.

Trolltinden_50

Trolltinden_51

Trolltinden_52

Ruten jeg gikk. Blå strek på retur.

Trolltinden_53

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email