Tverrtindan 960 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Like nord om fylkesgrensa mellom Nordland og Troms, mellom Gullesfjorden og Tjeldsundet i Kvæfjord kommune, ligger de flotte Tverrtindan. Disse tindene hører til samme massivet som velkjente Melåaksla er en del av. I tillegg til Melåaksla, som en følger på veien til Tverrtindan, ligger også Tverrelvtindan i samme område. Tverrtindan består av fire topper, hvor alle sammen rager over 900 meter over havet. Mens den høyeste av Tverrtindan muligens for noen krever litt mot og guts for å nå, så er den “vanlige” toppen lengst nordvest på 915 moh en enkel og grei topp å bestige. Sistnevnte av Tverrtindan var med på Harstads utgave av ti på topp sist sommer og hadde derfor godt merket rute til topps. Nå skal det sies at om en først står på toppen av 915-toppen til Tverrtindan, så er veien videre bort og opp til den høyeste av Tverrtindan usedvanlig kort. Fra toppen som var en av sist sesongs 10 på topp, og videre bort til den høyeste toppen, brukte jeg vel omlag 10 minutter, i sterk kuling i kastene. Når det er sagt vil nok turen mellom toppene oppleves som noe krevende, eller i allefall luftig, for enkelte. Dette ettersom det her er et parti på ryggen som er ganske smalt. Men for fjellvante bør ikke dette partiet by på så alt for store problemer. Om en trekker litt ned i vestsiden av ryggen på tur bort til den høyeste av toppene, er det ingen problemer med å gå her. Her er turbeskrivelsen fra turen min til den høyeste av Tverrtindan.

Startstedet for en tur til Tverrtindan er ved Melåa i Kvæfjord kommune. Fra Harstad følger en veien i retning Sortland og Refsnes, riksvei 83. Når en kommer til Refsnes tar en av til venstre rett før en ankommer fergeleiet, og herfra følges veien noen kilometer innover til en kommer til Melåa. Passèr elva og den lille broa og parkèr på venstre side på plassen som er her, like før skogsbilveien som er sperret av med bom. Ettersom 915-toppen til Tverrtindan var et av sist sommers ti på topp mål for turgåere og fjellfolk fra Harstad, var startstedet i den anledning merket.

Fra start følger en skogsbilveien som er sperret med bom, et stykke østover i retning Melåaksla. Etter en stund kommer en frem til stedet der en skal ta av fra skogsbilveien og fortsette på sti. Her var det merket da jeg gikk, og ruten fortsetter nå i omtrent sørlig retning innover skogen. Stien følger et hylleparti oppover skogen vest for Melåaksla, før ruta etterhvert dreier mere østlig og opp på aklsa.

En har grei sti å følge mens en ganske så effektivt tar høyde opp gjennom skogen. Opp til en er oppe på aksla er der en del stigning som sørger for at pulsen raskt øker. Men avskrekkende bratt er det ikke. Med sti å følge og med merking i trær, er det aldri vanskelig å finne veien opp.

Etterhvert som en nærmer seg aksla og kommer over tregrensa, blir merking i trær erstattet med trepinner med rødmaling i toppen. Vel oppe på aksla flater også terrenget ut og en har herfra en usedvanlig behagelig etappe videre langs langstrakte Melåaksla. I starten består ryggen stort sett av lyng og mose alene, mens det etterhvert blir noe mere innslag av stein.

En har nå omlag 3 kilometers vandring opp langs Melåaksla før en er oppe på 915-toppen til Tverrtindan. Her går det slakt, slakt oppover, med omlag 300 høydemeter fordelt på nesten 3 kilomters gange. Mens en vandrer langs den slake ryggen vil en etterhvert kunne se mot Tverrtindan og Tverrelvtindan lengre fremme. Samtidig kan en nyte synet av dronninga på øya, selveste Møysalen, som ruver over alle andre fjelltopper, i sørvest.

Etterhvert som en kommer nærmere den første av Tverrtindan (915-toppen) kommer de vakre Tverrelv-vatnan til syne, som så fint omkranses av Melåaksla, Tverrtindan og Tverrlevtindan. Spesielt det øvste vatnet, som ligger et par “etasjer” over de andre, like oppunder Tverrelvtindan, er et vakkert syn. Etter å ha passert disse vatnene gjenstår nå bare en siste liten stigning før en er oppe på 915-toppen til Tverrtindan, hvor det på toppen er en liten varde og postkasse med gjestebok i.

Fra denne toppen starter nok de aller fleste besøkende på returen ned Melåaksla, men om en liker det litt spennende og liker en aldri så liten utfordring, fortsetter en nå videre sørøstover til den høyeste av toppene til Tverrtindan. Om ønskelig kan en nå fint (på en godværsdag) la sekken ligge igjen ved den første toppen, da veien videre og opp til den andre toppen ikke er av nevneverdig distanse. Kameraet kan være greit å ha med da. Men ikke for det, med mindre en ikke bærer blytung sekk er det jo ingen grunn for ikke å ta sekken med seg videre, heller.

På vei mellom de to toppene til Tverrtindan er det nok mulig at enkelte ikke vil finne det særlig forsvarlig å fortsette ferden. Men om en trekker litt ned i siden på vei bort er det aldri spesielt vanskelig, og det er uansett bare et kort parti på ryggen mellom toppene som er smal og som krever litt ekstra konsentrasjon. En er forbi dette punktet på få minutter, og med bare en halv kilometer mellom toppene er etappen særdeles raskt unnagjort. Og ikke nok med det. På veien forbi det litt smale partiet mellom toppene kan en enkelt se tråkk etter andre besøkende opp gjennom årene, og således er det greit å kunne velge seg “riktig” rute bort.

Etter at det smale partiet er forsert blir aller siste del av ryggen bred og fin igjen, og sekunder etter er en på toppen av den høyeste av Tverrtindan. På toppen er det samlet noen steiner som skal forestille en liten varde, og her står der plassert en trekjepp i midten. Et lite steinkast bortenfor er det et punkt på ryggen som for undertegnede kunne virke omlag like høyt som punktet som er markert med den lille varden og trekjeppen. For å være på den sikre siden gikk jeg derfor også bortom dette punktet.

Da jeg tok turen opplevde jeg kraftig vind da jeg kom opp på 915-toppen, etter ellers å ha gått hele turen i rolige vindforhold. Etappen mellom toppene og oppholdet på den høyeste toppen ble derimot av det vindfulle slaget, og i kastene må det minst ha vært stiv kuling. Men jeg sto han av, det eneste “problemet” var å få tatt bilder med bruk av selvutløser. For her nyttet det nesten ikke uansett hvor godt jeg “tjoret” fast kamera, eller grov stativet ned i stein.

Utsikten var det derimot ingenting å si på, heller ikke fra disse to toppene. Riktignok får en den klart råeste utsikten om en tar turen opp til den høyeste av de to toppene, ettersom en da kan få studert de andre av toppene til Tverrtindan, samt Jakobstinden og de flotte vatnene som ligger øst og sør for Tverrtindan. Dette får en ikke sett om en vender på 915-toppen. Ellers er utsikten i retning Møysalen formidabel, hvor den nærmest ruver som en gigant i forhold til alle andre fjell i synsfeltet. Strengt tatt har en flott utsikt i alle retninger fra den høyeste toppen.

Retur følger samme vei som opp, og totalt er denne turen innom begge toppene, på omlag 13 kilometer. Sløyfer en turen oppom den høyeste av Tverrtindan, blir turen en kilometer kortere. Jeg besøkte de to toppene til Tverrtindan den 19. september 2013 i en ettermiddagstur etter jobb, og i moderat tempo brukte jeg 4 timer på turen totalt.

 

 

tverrtindan-0385

Melåaksla, som er ryggen en følger på vei mot Tverrtindan, sett fra Refsnes.

tverrtindan-0388

Klar for første etappe inn skogsbilveien fra startstedet ved Melåa.

tverrtindan-0391

Tverrtindans punkt 915 var en av sesongens “10 på topp” da jeg gikk turen. Her ved stistart.

tverrtindan-0394

tverrtindan-0396

tverrtindan-0399

Godt merket hele veien opp gjennom skogen og også videre opp aksla.

tverrtindan-0401

tverrtindan-0402

tverrtindan-0404

Ferdig med skogen og i ferd med å ta meg opp på aksla.

tverrtindan-0405

Austerfjorden.

tverrtindan-0408

Et særdeles lettgått terreng venter en oppe av skogen.

tverrtindan-0409

Oppe på aksla.

tverrtindan-0411

Silkeføre..

tverrtindan-0413

Deler av den langstrakte ryggen en følger på vei mot Tverrtindan.

tverrtindan-0414

Innerst i Austerfjorden.

tverrtindan-0416

Det var røde merkepinner langs hele ryggen og opp til Tverrtindans topp 915.

tverrtindan-0418

Opp mot punkt 758.

tverrtindan-0423

Tverrtindan. Punkt 915 nærmest.

tverrtindan-0425

tverrtindan-0430

Tverrelvtindan og Tverrtindan.

tverrtindan-0431

tverrtindan-0432

Melåvatnan.

tverrtindan-0433

tverrtindan-0438

tverrtindan-0443

Trolsk stemning over Møysalen..

tverrtindan-0444

Noen av Tverrelvvatnan, i “etasjer”.

tverrtindan-0446

Klar for siste stigningen opp til Tverrtindans punkt 915.

tverrtindan-0448

tverrtindan-0452

På toppen av 915, hvor nok de fleste besøk til Tverrtindan ender.

tverrtindan-0453

Utsikt mot nord.

tverrtindan-0454

Utsikt mot sørvest.

tverrtindan-0456

Ryggen videre bort mot Tverrtindans høyeste punkt.

tverrtindan-0458

På vei fra 915 til 960.

tverrtindan-0465

Det er et smalt parti på ryggen mellom toppene som nok enkelte vil oppleve som luftig.

tverrtindan-0466

Ryggen videre.

tverrtindan-0469

Øvste Tverrelvvatnet.

tverrtindan-0471

tverrtindan-0472

De siste metrene før en er oppe på toppen.

tverrtindan-0475

Var en liten varde på toppen.

tverrtindan-0478

tverrtindan-0483

Som så mange ganger tidligere ble Møysalen blikkfang nummer èn, også fra Tverrtindan..

tverrtindan-0485

I retning sør.

tverrtindan-0488

Melåvatnan.

tverrtindan-0491

Jakobstinden.

tverrtindan-0493

tverrtindan-0496

På retur.

tverrtindan-0501

I det litt luftige partiet av ryggen.

tverrtindan-0502

En er nødt å trekke litt ned i siden enkelte plasser på ryggen.

tverrtindan-0507

Ganske smalt et punkt på ryggen..

tverrtindan-0510

Klar for en behagelig spasertur ned Melåaksla.

tverrtindan-0513

tverrtindan-0516

tverrtindan-0522

tverrtindan-0524

tverrtindan-0526

tverrtindan-0527

Reinfjellet.

tverrtindan-0528

På tur ned fra aksla.

tverrtindan-0534

tverrtindan-0535

Så gjensto de siste hundre metrene tilbake langs vei.

tverrtindan-0601

Ruten jeg gikk.

tverrtindan-0602

Startsted og topp merket med rødt.

 

 

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email