Vesleala 1106 moh

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Like sør for Setermoen i Bardu kommune, ligger fjellet Vesleala. Med sin noe mere fremtredene “storebror” i sør, Storala, og de mye mere majestetiske og kjente Istindan i øst, er på langt nær Vesleala det fjellet i omrdået som trekker til seg mest oppmerksomhet fra forbipasserende. Men som en enkel og rask topptur over de tusen, er Vesleala et helt greit valg. Toppen er lett å nå fra flere aktuelle startsted, og et bedre panorama mot de særdeles flotte Istindan beliggende rett på andre siden av E6, får en neppe fra så særlig mange andre steder, enn nettopp fra Vesleala. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Vesleala.

Det beste startstedet for en tur til Vesleala er nok med utgangspunkt fra Rydningen, like ved Tune i Bardu kommune. For å komme hit tar en av fra E6 enten like sør eller like nord om den lange, strake sletta ved Tune. Det går sti fra Rydningen som en kan følge sommerstid, og også til dels vinterstid. Jeg forsøkte meg på en tur til Vesleala i februar 2012, og dette var undertegnedes aller første tur på randonee, noensinne.

Jeg kom meg opp gjennom skogen og startet opp sørryggen til Vesleala, i pur lykke og glede. Gleden skulle imidlertid ikke vare.. På tur opp første del av ryggen opplevde jeg det første drønnet. Jeg tenkte at dette bare var et engangstilfelle, og fortsatte videre. Etterhvert kom andre, tredje og fjerde drønn.. Jeg ble selvsagt bekymret og vurderte lenge å snu. Da det femte drønnet regelrett ekspolderte rundt meg på flatmark, oppe på omlag 950 moh hvor terrenget flater ut, var det ikke lenger noe å tenke på..! Dette var ikke dagen!! Så pissredd ble man at det aldri var på tale å bruke sekunder på å ta av feller.. Jeg lurte meg ned skogen med hjertet i halsen, og vel nede av ryggen og tilbake ved traseen der stien går, var lettelsen over å være i trygghet særdeles stor for en nybegynner på vintertopptur! Det var nok denne dagen min store respekt for snødekte fjell ble lagt..!

Det skulle imidlertid ikke gå mere enn knappe to måneder før jeg igjen la turen mot Vesleala. Men etter en skremmende opplevelse friskt i minne, valgte jeg denne gang det bortimot hundre prosent trygge rutevalg. For ordnes skyld får jeg legge til at under stabile snøforhold så vil også turen jeg valgte å avbryte med start fra Rydningen, mest sannsynlig være en “trygg” tur vinterstid, da denne ruten heller aldri overstiger 30 grader.

Vel. To uker etter å ha nådd min første topp over tusen meter noensinne, med ski på bena, var det en mere rolig og avslappet undertegnede som  1. april satte randoskoene fast i bindingene, og la avgårde mot Vesleala, for andre gang. Denne gangen med et annet startsted enn første gangen.

Starstedet jeg valgte denne gang var Skoelvdalen, et lite stykke nord for Elverumskrysset i Nedre Bardu. Herfra fulgte jeg nyoppkjørte scooterløyper som kjøres opp av Nedre Bardu utmarkslag, og som går hele veien inn dalen og inn til Kampenhytta.

Etter et par kilometer i oppkjørt løype, anså jeg meg fornøyd og veldig klar til å legge egne spor. Jeg brøt av scooterløypa og siktet meg inn i retning Alaryggen. Jeg kom opp på ryggen like sør for punkt 664, hvor jeg herfra fulgte den slake ryggen videre og til topps. Selv for en med hysteriske skrednerver, var vel kanskje denne ruta i overkant flat og kjedelig, uten at det egentlig la noe demper på turopplevelsen for det.

Oppe på toppen var det en nedfrosset varde som møtte meg etter noen vel kalde vinter-netter i en av kulde-hovedstedene i nord. Etter å ha tatt av meg skiene og posert fremfor et selvutløsende kamera, var det tid og dags for å nyte. Og hvilken nytelse det ble. I april-sol fra, og fra skyfri himmel, var det et fantastisk skue som nå kunne nytes fra toppen av Vesleala! Et panorama av snødekte tinder fra sør til nord, i fra øst og til vest. Istindan i vinterdrakt, på kloss hold, var fabelaktig, og det absolutte høydepunkt på turen. Ellers kunne jeg nyte synet av blant annet den doble kommunetoppen Hjerttinden like ved, kolossen Mårfjellet i nord, de sørlige deler av Lyngsalpene med Piggtinden og Jiehkkevarri i spissen, og de enestående Andørja-toppene i vest, så som Snøtinden, Langlitinden og Vasskartinden. I bunn og grunn var det en vanvittig flott utsikt fra denne, i Bardu-målestokk, beskjedne høyden!

Etter langt om lenge var det på tide å vri om på bindingene og starte returen ned Ala-ryggen. Nå skulle det i større grad en på oppruten vise seg at undertegnede kanskje syntes at ryggen var av det vel slake slaget, men noen få, men svært herlige svinger ble likevel satt på vei ned mot Skoelvdalen.

Vel nede ved parkeringen var det en tilfreds kar som endelig kunne føre opp Vesleala på lista over besøkte topper, samtidig som han kunne si seg meget tilfreds med den flotte dagen ute på tur i det fine været.

Totalt var denne turen på omlag 15 kilometer, mens en med start fra førstnevnte startsted, nok slipper unna med omlag 2/3 deler av denne lengden. Turen ble gått den 1. april 2012, og uten pauser brukte jeg 3 timer på turen til Vesleala.

 

VesleAla_01

Vesleala sett fra startstedet.

VesleAla_02

VesleAla_03

Fulgte scooterløypen oppkjørt av Nedre Bardu Utmarkslag fra start.

VesleAla_04

På vei inn Skoelvdalen.

VesleAla_05

Snuskakkhaugen passeres..

VesleAla_06

Rene E6 på tur inn dalen..

VesleAla_07

Etter noen kilometer langs scooterløypa bevegde jeg meg “offroad” med kurs for ryggen til Vesleala.

VesleAla_08

Gikk opp på ryggen omlag midt i bildet.

VesleAla_09

Like i nærheten troner den doble kommunetoppen Hjerttinden. Her med zoom.

VesleAla_10

VesleAla_11

VesleAla_12

I det en passerer kraftledningen har en fin utsikt nord/nordøstover mot blant annet Mårfjellet og Blåtindan.

VesleAla_14

Nærmer meg Alaryggen.

VesleAla_15

VesleAla_16

VesleAla_17

I gang med stigningen opp mot ryggen.

VesleAla_18

Det ble en kort rast på vei opp mot ryggen.

VesleAla_19

Mot vest/nordvest og toppene Sniptinden, Hjerttinden og Hjerttindtuva.

VesleAla_20

På tur opp ryggen.

VesleAla_21

Fantastiske Istindan kommer til syne i øst.

VesleAla_22

Bardus mest kjente fjellmassiv.

VesleAla_23

Ned Alaryggen med utsikt videre nordover.

VesleAla_24

Videre opp ryggen.

VesleAla_25

Kampen, formet som en hestesko.

VesleAla_26

VesleAla_27

Den fantastiske egga mellom vestre og søndre Istindan. Tatt med zoom.

VesleAla_28

Siste partiet opp.

VesleAla_29

Toppen av Vesleala.

VesleAla_30

VesleAla_31

VesleAla_32

Toppene på Andørja. Tatt med zoom.

VesleAla_33

Piggtinden og deler av de sørlige Lyngsalper. Tatt med zoom.

VesleAla_34

Undertegnede fremfor Bardus stolthet.

VesleAla_35

VesleAla_37

Moskardet, Tverrfjellet og Storala.

VesleAla_38

Hjerttinden og varden på toppen.

VesleAla_39

VesleAla_40

Topp-ryggen en må følge om en vil avlegge Søndre Istinden et besøk.

VesleAla_41

På retur. Ble noen svinger ned av ryggen, selv om dette ikke var ruten eller fjellet om skikjøringen var det viktigste.

VesleAla_42

VesleAla_43

VesleAla_44

Vestre Istinden. Med zoom.

VesleAla_46

Tilbake ved alfarvei og klar for etappen ned dalen i oppkjørt løype.

VesleAla_47

En del staking ble det, men med slak, slak helning på vei ned gikk det forholdsvis greit å komme seg tilbake til startstedet.

VesleAla_48

Et siste blikk på Vestre Istinden.

VesleAla_49

Tilbake igjen ved startstedet etter endt tur.

Vesleala1

Ruten jeg gikk. Del 1.

Vesleala2

Ruten jeg gikk. Del 2.

Vesleala3

Startsted og topp merket med rødt.

Del denne artikkelen på sosiale medier:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email